Hlavní obsah

Kvůli smrti dívek při rallye v Lopeníku posílá žalobce před soud pět lidí

– Uherské Hradiště
Novinky, kub

Státní zástupce z Uherského Hradiště Tomáš Pindur poslal soudu obžalobu na pět lidí v souvislosti s tragédií během automobilové rallye v Lopeníku, kde závodní vůz usmrtil v roce 2012 čtyři dívky. Kriminalisté pětici lidí navrhli obžalovat koncem srpna, s čímž nyní státní zástupce souhlasil.

Videozáběry rallye v Lopeníku. Archivní video

 
Článek

O postupu žalobce informovala v pátek Česká televize. Vzhledem k závažnosti případu a předchozímu vývoji lze předpokládat, že soud nařídí hlavní líčení a kauzu projedná. Soudy se totiž případem již několikrát zabývaly, zatím ale nepadl pravomocný rozsudek.

„Obžaloba byla podána pro přečin usmrcení z nedbalosti a přečin těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. Všechny osoby se pohybují v trestní sazbě jeden rok až šest let,” sdělil Pindur.

Obžalobě dosud čelil pouze traťový komisař Petr Plášek, k němu nyní přibyli podle informací médií šéf závodu Petr Bujáček a tři lidé z automobilové federace. Policie je obvinila již loni.

Tragédie se stala v listopadu 2012 na akci Autogames RallyShow Uherský Brod. Řidič tehdy vjel do lidí, kteří sledovali závod u silnice. Při havárii zahynuly dívky ve věku sedm, 18, 18 a 20 let.

Vítr a jezdecká chyba

Pořadatel podle původních zjištění policie nepochybil, obviněný nebyl ani řidič - advokát Michael Bartončík - který jel závod na uzavřené trati. Podle policie se ale na nehodě kromě větru podepsala i jezdecká chyba.

Státní zástupce Tomáš Pindur letos v lednu v souvislosti s trestním stíháním pětice lidí uvedl, že mají podle něj trestní zodpovědnost za organizaci závodu, zabezpečení a kontroly před závodem.

V minulosti byl trestně stíhaný jen traťový komisař Petr Plášek, který dostal podmíněný trest - podle soudu měl muž dívky vykázat z nebezpečného místa. Brněnský krajský soud ale případ vrátil k došetření státnímu zástupci, který nakonec nařídil policii, aby okolnosti nehody znovu prošetřila. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám