Hlavní obsah

Hasiči v Plzni vyprostili rozlámaný vrak vrtulníku, který se zřítil na výrobní halu

Právo, Novinky, Patrik Biskup, kub
Plzeň
Aktualizováno

Hasiči ve čtvrtek před polednem vyprostili vrtulník, který se ve středu v podvečer zřítil na výrobní halu na okraji Plzně a propadl se dovnitř. Nehodu nepřežila čtyřčlenná posádka.

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiči vyprošťují vrtulník, který se zřítil do výrobní halyVideo: HZS Plzeňského kraje

 
Článek

„Stroj byl rozlámaný na nejméně deset kousků. Hasiči největší část naložili na vysokozdvižný vozík a následně přeložili do připraveného hasičského kontejneru,” hlásil před polednem reportér Práva.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Hasiči začali vyprošťovat vrtulník, který se zřítil v Plzni

Trosky zůstaly částečně v konstrukci, zadní část vrtulníku propadla dolů a opřela se o zem v hale. Mluvčí hasičů Petr Poncar uvedl, že důležitá je hlavně stabilita budovy.

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiči vyprostili vrtulník, který se zřítil v PlzniVideo: Patrik Biskup, Právo

„Hasiči museli odřezat trámy v konstrukci střechy, aby bylo možné vrak vyzvednout a nedošlo k jeho poškození, aby ho mohli dál zkoumat odborníci na zjišťování příčin leteckých nehod," upřesnil Poncar.

Hasiči v Plzni vyprostili z výrobní haly trosky zříceného vrtulníkuVideo: HZS Plzeňského kraje

Na halu v ulici Domažlická spadl malý vrtulník typu Robinson R44. Stroj zprvu visel na konstrukci výrobní haly, později se propadl.

Zranění dvou ze čtyř obětí nehody byla podle záchranářů neslučitelná se životem, zbylé se lékaři pokoušeli oživit, což se ale i přes jejich snahu nepovedlo.

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiči vynášejí trosky zříceného vrtulníkuVideo: Patrik Biskup, Právo

Foto: HZS Plzeňského kraje

Hasiči začali vyprošťovat vrtulník, který zřítil v Plzni

„Pád vrtulníku Robinson je předmětem prověřování. Kriminalisté spolu s pracovníky Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod zjišťují veškeré okolnosti. Policisté jsou na místě, provádí výslechy svědků, vyhodnocují zajištěné stopy a jsou nařízeny znalecké posudky,“ sdělila Právu ve čtvrtek ráno mluvčí policie Martina Korandová.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Hasiči začali vyprošťovat vrtulník, který se zřítil v Plzni

Je rovněž nařízena soudní pitva obětí nehody, kterými je podle mluvčí dvaatřicetiletý muž a tři cizinci: šestačtyřicetiletá žena a dva muži ve věku 57 a 45 let. Jméno majitele vrtulníku policie zatím nezveřejnila, podle informací Práva se jednalo o stroj, který si přivezl z Itálie a pilotoval plzeňský podnikatel B. D. Ostatní tři pasažéři pocházeli z Thajska.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Vrak vrtulníku vytažený z haly.

Vyšetřovatelé z leteckého ústavu odhadují, že příčinu neštěstí se podaří určit do konce roku. Zástupce ředitele ústavu Josef Bejdák sdělil, že jeho kolegové přepraví vrak stroje do vyšetřovacího hangáru, kde ho inspektoři prozkoumají.

BEZ KOMENTÁŘE: V Plzni začínají vyprošťovat havarovaný vrtulníkVideo: Patrik Biskup, Právo

Odborníci mají zjistit, zda nehodu zavinil technický stav vrtulníku, nebo chyba pilota, bude se prověřovat také motor, prvky řízení a konstrukce stroje. Inspektoři rovněž vyslechnou různé svědky a budou shromažďovat veškeré údaje o letecké způsobilosti pilota a povinném servisu vrtulníku.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Zřícený vrtulník v Plzni

Záběry, které mají ukazovat vrtulník krátce před nehodou

BEZ KOMENTÁŘE: Na halu v Plzni spadl malý vrtulníkVideo: Ivan Blažek, Právo

Podle svědků z okolí letěl vrtulník nad terénem, přičemž nezvládl manévr a přetočil se na bok. Následně spadl a podle některých svědků došlo také k výbuchu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám