Hlavní obsah

Letadlo je jako droga, koupíte další, řekl u soudu ke kauze CASA exnáměstek Parkanové

– Praha
Novinky, bad

Podle Radka Šmerdy, bývalého náměstka ministryně obrany Vlasty Parkanové, byl nákup letounů CASA nezbytný. Šmerda to řekl v úterý u Obvodního soudu Praha 6, který projednává údajně nevýhodný nákup těchto vojenských transportérů. V kauze je obžalovaná právě Parkanová. Podle Šmerdy se dá nákup letadel přirovnat k drogám: výrobce ví, že si koupíte další.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý ministr dopravy a exnáměstek ministryně obrany Radek Šmerda (archivní foto)

Článek

„Byl to strategický nákup vojenské techniky, transportních letadel důležitých pro české mise v zahraničí. Skoro bych řekl, že to byla výzbroj nezbytná,“ uvedl Šmerda před soudem. „Jejich nákup vycházel z koncepce profesionalizace a modernizace armády,“ dodal.

Cenu tří letounů CASA (3,5 miliardy korun) konkrétně komentovat nechtěl. „Trvám si na tom, že vojenskou techniku ocenit nelze,“ pokračoval s tím, že pořizovací cena letounu není jediný ukazatel. „Letadlo je něco jako droga. Kolikrát se dodavateli vyplatí vám dát první zadarmo, protože ví, že během životního cyklu si u něj koupíte ještě desetkrát, patnáctkrát,“ řekl Šmerda.

Podle Šmerdy neměla Parkanová na nákupu letounů osobní zájem. „Nedovolil bych si říct, že by Parkanová měla nějaký dramatický zájem na nákupu vojenské techniky. Představa, že jakýkoliv ministr se rozhodne, že něco nakoupí, je představa naivní,“ podotkl Šmerda.

Kocáb dostane pokutu

U soudu měl v úterý také svědčit někdejší ministr pro lidská práva Michael Kocáb, ale nedorazil. Vzhledem k tomu, že se k soudu nedostavil opakovaně, udělí mu soudkyně Markéta Binderová pořádkovou pokutu. Její výši však nesdělila, protože ji nejprve musí někdejšímu ministrovi zaslat.

K jednání nedorazili ani bývalý ekonomický náměstek obžalované ministryně obrany Tomáš Perutka. Bývalý ředitel inspekce ministerstva obrany Jaroslav Zobač také nedorazil, jeho výpověď ale soudkyně po souhlasu všech zúčastněných přečetla.

Parkanová se jednání nezúčastnila. Soud bude pokračovat v listopadu výslechem dalších svědků, mezi kterými jsou například tehdejší ministr pro evropské záležitosti Alexandr Vondra nebo Mirek Topolánek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vlasta Parkanová u Městského soudu v Praze.

Žalobce viní tehdejší ministryni obrany Vlastu Parkanovou (tehdy KDU-ČSL) a jejího podřízeného – ředitele sekce vyzbrojování a akvizic ministerstva obrany Jiřího Staňka – ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinností při správě cizího majetku v souvislosti s nákupem čtyř armádních letounů CASA. Podle něj tím měli způsobit České republice škodu přes osm set miliónů korun. Parkanová se jednání zatím nezúčastnila, stejně jako Staněk vinu odmítá.

O nákupu rozhodla vláda Mirka Topolánka (tehdy ODS) v roce 2009, den před koncem jejího fungování. Letouny nahradily dosluhující sovětské stroje Antonov AN-26.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám