Hlavní obsah

Vystěhovali mě z bytu a měl jsem deprese, vysvětlil soudu pěstitel marihuany

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Více než 12 miliónů korun chtěli podle obžaloby utržit 32letý Pavel Jurný a 28letý Jakub Barca z prodeje marihuany. Od pondělí stojí společně s Mirkem Faulem (45), který jim chodil rostliny zalévat, u Krajského soudu v Hradci Králové. Za výrobu a distribuci drog jim hrozí až deset, v jednom případě až 12 let vězení.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Pavel Jurný (vpravo), Jakub Barca a Mirek Faul (vlevo) před zahájením líčení u soudu v Hradci Králové.

Článek

Nápad vydělat na marihuaně se zrodil zřejmě na jaře loňského roku, i když pěstitelské zkušenosti mají muži již z dřívější doby. Jak uvádí obžaloba, nejméně od června do 20. září 2017 zasadili a starali se u jednoho z domů v Dolních Černůtkách na Jičínsku o sto rostlin konopí.

„Mirek Faul zde připravil pozemek pro výsadbu. Jakub Barca na neznámém místě obstaral 100 kusů rostlin konopí o průměrné výšce kolem 40 cm a spolu s Pavlem Jurným je zasadili do připravených jam,“ zaznělo mimo jiné v obžalobě.

„Kuba připravil rostliny ve fóliovníku. Řízky rostlin jsem opatřil já na internetu,“ potvrdil během výpovědi u soudu Jurný.

Zaléval a hnojil

Za příslib odměny 200 tisíc korun se k nim připojil Mirek Faul, který rostliny každé dva dny zaléval, hnojil. Vyrobil i dřevěnou konstrukci s plachtou, aby rostliny skryl, hlídal je před odcizením a měl pomoct se sklizením a následným sušením.

Velkopěstitelské plány vydržely trojici necelé čtyři měsíce. Stopku mu v září 2017 vystavilo anonymní a stručné oznámení všímavého občana na tísňovou linku 158 a následný policejní zátah. Poté již mohlo začít vyšetřování.

Vzal jsem tužku a počítal si, ale byla to čistě fikce. To by se ani nedalo udělat.
obžalovaný Jurný

V případu původně figurovali pouze dva obvinění – Jurný a Faul, kteří se s určitými výhradami cítí být také vinni. Barca u soudu obvinění jednoznačně odmítl. Jeho jako spolupachatele a iniciátora prozradil až v průběhu vyšetřování Pavel Jurný.

„Když mě zadržela policie v Jičíně, tak jsem ho nechtěl uvést. Byli jsme 18 let kamarádi,“ řekl Jurný soudu s tím, že ho zviklala až výše trestu. Nápad vybudovat venkovní pěstírnu měl prý právě Barca. „Samozřejmě já měl také nějakou zkušenost s pěstováním, ale neměl jsem peníze na investice. Byl jsem pod tlakem a bylo zřejmé, že nemám jak splatit dluhy,“ vysvětloval svou účast na pěstování Jurný.

Měli podnikatelský plán

Obžalovaní si o své činnosti vedli přehlednou rozvahu, obsahující například detailní vyčíslení nákladů, tak výnosy. Součástí poznámek byly i termíny dodávek odběratelům, odebíraná množství s předpokládanými vyčíslenými zisky. Podle těchto záznamů plánoval Jurný získat ze sta rostlin konopí nejméně 34 tisíc gramů sušiny. Tu chtěli rozprodat za více než 2,5 miliónu korun, když počítali 75 korun za gram drogy. Pěstovat chtěli dál a ve větším. To už měl výtěžek činit až 12 miliónů. Soudu ale Jurný v pondělí tvrdil, že to vše byla jen smyšlenka.

„Byl jsem vystěhovaný z bytu, měl jsem deprese, kouřil jsem trávu. Vzal jsem tužku a počítal si, ale byla to čistě fikce. To by se ani nedalo udělat, neměl bych ani kapitál do začátku,“ tvrdil soudu s tím, že zisk z prodeje zabavených rostlin měl jít na splacení pohledávek. Jen Jakubu Barcovi dlužil prý 600 tisíc a jeho přítelkyni 200 tisíc korun.

Hlavní líčení se všemi třemi obžalovanými bude pokračovat 10. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám