Hlavní obsah

Za nenávistný vzkaz teplickým prvňáčkům jde před soud 26letá žena

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tachov

Státní zastupitelství obžalovalo ve středu šestadvacetiletou ženu z Tachova za výhrůžný komentář na internetu směřovaný prvňáčkům ze Základní školy Plynárenská v teplických Proseticích. Školu navštěvují zejména romské, vietnamské a arabské děti.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Policie ženu obvinila již v červenci, o nynějším vývoji v případu informovala ve čtvrtek Česká televize (ČT). Žalobce Ondřej Wendler z Okresního státního zastupitelství v Tachově ČT potvrdil, že obžalobu podal 29. srpna. Ženě hrozí v případě hlavního líčení a rozsudku až tříleté vězení.

Obžalovaná Romana L. podle dřívějších informací použila slovo „rovnou“ a k tomu byl obrázek pistole. Komentář se objevil mezi mnoha dalšími pod fotografií žáků, kterou loni zveřejnil na internetu regionální deník a řada lidí ji pak sdílela.

Obžaloba hovoří o násilí proti skupině obyvatel a podněcování k nenávisti a omezování práv a svobod. Kriminalisté případ původně odložili, protože podle nich šlo zřejmě o přestupek, do případu se ale vložil Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Po jeho námitkách se vyšetřování vrátilo do přípravného řízení.

Obžalovaná: Byl to nevhodný humor

Podle šéfa žalobců Zemana žena vyhrožovala skupině lidí usmrcením na veřejně přístupné počítačové síti a je za to trestně odpovědná. „Přitěžující okolností je skutečnost, že výhrůžka směřovala vůči šesti až sedmiletým dětem,“ argumentoval již dříve.

Žena vypovídala při prověřování u policie a od příspěvku se nijak nedistancovala, byl to ale podle ní nevhodný humor, kterým nemyslela nic zlého ani rasistického. Podle dřívějších informací Práva žena u výslechu uvedla, že jednala nerozvážně a své chování přičítala alkoholu.

„V té době jsem pila v hospodě. Na fotku jsem narazila na Facebooku, byla u ní spousta komentářů. Tak jsem tam také jeden nepatřičný napsala,“ řekla. Druhý den jí prý vše došlo a chtěla poznámku smazat, už to ale údajně nešlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám