Hlavní obsah

Za tragicky zesnulého hasiče se rozeznějí sirény

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 1. září se v Olomouckém kraji v pravé poledne rozeznějí sirény jednotného systému varování. Rozhodl o tom generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Drahoslav Ryba. Hasiči tím uctí památku svého kolegy, který nedávno tragicky zahynul cestou k zásahu. V úterý večer o tom informovala mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.

BEZ KOMENTÁŘE: Tragická nehoda hasičů na ŠumperskuVideo: Novinky

 
Článek

Hlavní uctění památky zesnulého nadpraporčíka Jiřího Rýznara podle ní proběhne už v pátek, kdy chtějí hasiči po celé zemi držet minutu ticha. K té se může podle Zaoralové připojit každý, kdo chce památku tragicky zesnulého záchranáře rovněž uctít.

V sobotu se pak rozezní v kraji sirény. „Zvuku nebude předcházet žádné upozornění či doprovodný text. Bude se jednat o souvislý nepřerušovaný tón v délce 140 sekund,” informovala Zaoralová.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Při nehodě zemřel velitel zásahu, další hasič bojuje o život.

Rýznar podle ní pracoval u profesionálních hasičů od března 1989. Od roku 1997 působil jako velitel družstva na stanici v Zábřehu. Působil i jako dobrovolný hasič. „Byl držitelem medaile Za věrnost II. stupně a Zlaté medaile prof. MUDr. Jana Jánského za 40 bezpříspěvkových odběrů krve a krevní plazmy,” dodala mluvčí.

Velitel zásahu zemřel při nehodě hasičské cisterny minulý týden v pátek mezi obcemi Libivá a Vlachov na Šumpersku. Při výjezdu k jiné dopravní nehodě zřejmě vůz dostal na kluzké silnici smyk a po střetu s dalším osobním autem skončil na střeše mimo vozovku. Rýznar v té chvíli seděl na místě spolujezdce.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Hasičská cisterna se při nehodě převrátila na střechu.

V autě byli čtyři členové hasičského sboru. Řidič byl ve vážném stavu převezen do nemocnice, další dva členové posádky byli zraněni lehce. Mluvčí Fakultní nemocnice v Olomouci Petr Bielesz v pondělí uvedl, že stav vážně zraněného je stabilizovaný. Dva lehce zranění hasiči byli už v den nehody propuštěni do domácího léčení.

Reklama

Výběr článků

Načítám