Hlavní obsah

Pasažéry na pražském letišti evakuovali skluzavkou, v tuniském letounu hrozil požár

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Hasiči z Letiště Václava Havla v Praze zažili v neděli dopoledne manévry, které nebývají časté. Letadlo z Tunisu s několika desítkami cestujících na palubě hlásilo podle původních informací již ze vzduchu hrozbu požáru, později se ukázalo, že problém nastal po přistání. Okamžitě bylo nutné preventivně evakuovat pasažéry pomocí skluzavky. Hoření se nakonec nepotvrdilo.

Foto: Jiří Forman, Aktu.cz

Na letišti Václava Havla museli preventivně zasahovat hasiči

Článek

Na letišti vyhlásili pohotovost, takže na místo vyrazily jednotky Integrovaného záchranného systému jako hasiči a zdravotníci.

„Když naši hasiči dorazili na místo, tak už probíhala preventivní evakuace prostřednictvím skluzů z letadla, což je standardní opatření,“ popsala Novinkám zásah mluvčí letiště Marika Janoušková.

Sjet z letadla po nafukovací skluzavce muselo několik desítek cestujících, z letištní plochy odjeli dvěma autobusy. „Letěli do Prahy, odcházejí jako standardní cestující,“ uvedla mluvčí.

Podle prvních informací z dopoledne se posádka letadla hlásila již ze vzduchu, ale z hlasové komunikace mezi letadlem a pozemním personálem, kterou zveřejnila později Česká televize na twitteru, vyplývá, že stroj čekal nejdřív zhruba osm minut před terminálem, načež se ozval pilot s podezřením, že hoří v pomocné motorové jednotce.

Hasiči nakonec žádný oheň likvidovat nemuseli. „Nebyl ani nikde vidět žádný dým, takže požár jako takový se nepotvrdil. Zřejmě došlo k nějakému drobnému zahoření, bude to předmětem dalšího vyšetřování,“ upřesnila Janoušková.

Je to běžný postup, ale u nás se to moc nestává.
Marika Janoušková, mluvčí letiště

Pro personál letiště a hlavně cestující to byla každopádně nezvyklá situace, mluvčí uvedla, že podobné evakuace pomocí skluzu se dějí málokdy.

„Spíš se častěji řeší nějaká preventivní pohotovost při přistání. Co se týče využití skluzů, tak toho je během roku naprosto minimálně. Je to sice běžný postup, ale zrovna u nás se to zas tak moc nestává,“ dodala mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám