Hlavní obsah

Soud poslal na pět let do vězení muže, který nakazil v Liberci tři ženy žloutenkou

– Praha

Pražský vrchní soud poslal ve středu na pět let do vězení Pavla Hebelku, který podle rozsudku v Liberci postupně nakazil žloutenkou tři ženy při nechráněném sexu. Soud muže pravomocně uznal vinným z trojnásobného těžkého ublížení na zdraví.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Chronický nositel hepatitidy typu B Hebelka byl původně obžalován také z šíření nakažlivé nemoci, v tomto ohledu se ho však zastal Nejvyšší soud.

„Pan obžalovaný samozřejmě není klasický násilník. Těžko se ale může očekávat, že bude ukládán trest podmíněný nebo pod spodní hranicí sazby. Pro to zkrátka a jednoduše nejsou splněny podmínky,” odmítl předseda odvolacího senátu Michal Hodoušek požadavky obhajoby.

Hebelka ženy podle verdiktu nakazil v letech 2012 až 2015. O své nemoci věděl, avšak žádnou z partnerek na ni neupozornil. „Neměl jsem v úmyslu někoho nakazit,” uvedl u soudu. Obžaloba však upozornila na to, že lékaři muže řádně poučili o tom, že nesmí vykonávat činnosti, při nichž by ohrožoval zdraví jiných lidí - tedy mimo jiné i nechráněný sex.

Hrozilo až 12 let vězení

Nakažené ženy skončily v nemocnici na infekčním oddělení. Kromě toho musely dodržovat jaterní dietu, omezení fyzické zátěže a zákaz konzumace alkoholu. Nemoc jim navíc přivodila nechutenství, únavu, vyrážky, přetrvávající zvýšenou teplotu nebo bolesti kloubů či hlavy.

Za opakované těžké ublížení na zdraví hrozilo Hebelkovi pět až 12 let odnětí svobody. Státní zástupkyně pro něj žádala šestiletý trest. Vrchní soud, který ve věci rozhodoval už podruhé, mu uložil o rok méně.

Přihlédl k názoru Nejvyššího soudu, že o šíření nakažlivé nemoci nejde v případech, kdy se skutek týká „pouze” jednotlivce, a nikoli více osob.

Peníze pojišťovně a poškozené

„Pan obžalovaný u těch jednotlivých skutků vždy ohrozil jen jednu z poškozených, takže skutková podstata tohoto trestného činu naplněna nebyla,” vysvětlil Hodoušek.

Podle rozsudku má Hebelka uhradit celkem 100 000 korun zdravotním pojišťovnám. Jedné z nakažených žen také musí vyplatit 30 000 korun za způsobenou nemajetkovou újmu.

Reklama

Výběr článků

Načítám