Hlavní obsah

Vrah Holub, který ubodal družku, se z vězení nedostane. Soud zamítl obnovu řízení

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Odsouzený vrah Igor Holub (43), který ubodal svoji družku a odpykává si za to sedmnáctiletý trest vězení, neuspěl ve středu se svým návrhem na obnovu řízení. V něm chtěl pražskému městskému soudu dokázat, že vraždit nechtěl, a dosáhnout tak na změnu právní kvalifikace a s tím i výše trestu.

BEZ KOMENTÁŘE: Odsouzený vrah Igor Holub u souduVideo: Novinky

 
Článek

„Soud dnes vcelku provedl dokazování tak, jak bylo navrženo v rámci podaného návrhu, vyslechl tři osoby, které měly dosvědčit, jak se chovala poškozená vůči odsouzenému,” konstatovala předsedkyně soudního senátu Denisa Durdíková.

Právě údajně nevybíravé chování ženy měl soud podle obhajoby znovu zvážit při posuzování motivace odsouzeného.

Obhajoba nechala předvolat manželský pár, který se s Holubem znal a znal i zavražděnou. Ti ale neřekli v podstatě nic.

Jediné o něco málo zásadnější svědectví podle Durdíkové podala Holubova sestra, ale ani ona neřekla nic nového, co by vedlo soud k obnově řízení.

„Nevyvstaly žádné nové skutečnosti, natož takové, jejichž povaha by mohla odůvodnit povolení obnovy řízení,“ uzavřela Durdíková.

Prý ho ponižovala

Holub se v návrhu na obnovu řízení snažil soud přesvědčit, že nešlo o vraždu, ale o těžké ublížení na zdraví. Podle jeho obhájkyně Evy Marvanové nezabil úmyslně, šlo prý jen o vyústění dlouhodobě napjatých vztahů mezi ním a jeho družkou.

„Napadala ho, ponižovala ho. Byl vyprovokován a následně použil nůž a způsobil jí zranění, která byla fatální,“ uvedla Marvanová.

Holub zavraždil svojí přítelkyni v září 2014 v Praze poté, co se s ní pod vlivem alkoholu a pervitinu pohádal. Na travnatém pásu kousek od stanice metra Rajská zahrada na ni zaútočil velkým nožem s osmnácticentimetrovou čepelí, kterým jí přeťal stehenní tepnu. Dalšími ránami ji pořezal na rukou a na prstech. Žena na místě do půl hodiny vykrvácela. Na policisty, kteří útočníka zadrželi na místě činu, Holub křičel: „Zabijte mne!“.

Osm záznamů v rejstříku

Podle znalců je Holubova resocializace jen málo reálná. Holub má v rejstříku trestů osm záznamů, mimo jiné za loupež, ublížení na zdraví nebo krádež. V době vraždy byl navíc v podmínce, kterou dostal za neplacení výživného.

„Chtěl bych říct, že mě to mrzí. Nikdy si to neodpustím,“ řekl Holub při závěrečné řeči před třemi lety. I tehdy se Holubův obhájce snažil jak městský soud, tak i následně odvolací senát Vrchního soudu v Praze přesvědčit, že Holub ženu usmrtit nechtěl a žádal čin překvalifikovat na těžké ublížení na zdraví s následkem smrti. Nepochodil ani u jedné instance, Nejvyšší soud zamítl v dubnu 2016 Holubovo dovolání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám