Hlavní obsah

Před soudem stanul policista, který v Plzni vytáhl zbraň na řidiče. Narazil do nás, tvrdí

Právo, Patrik Biskup
Plzeň
Aktualizováno

Za nevybíravý zásah proti řidiči se od úterka zpovídá u plzeňského okresního soudu zástupce velitele krajské policejní zásahové jednotky Vladimír Slavotínek. Podle státního zástupce Jiřího Richtera zneužil svoji pravomoc, když loni v září zakročil proti řidiči, který jej dříve problikal za údajný riskantní manévr.

Obžalovaný policista z nevybíravého zákroku na řidiče před soudem

 
Článek

Třiapadesátiletý důstojník v hodnosti majora byl jedním z dvojice policistů, kteří loni v září v černém mercedesu zablokovali cestu superbu, za jehož volantem seděl 53letý Josef Vávra. Reagovali tím na předchozí situaci, kdy je řidič problikal poté, co měl za to, že riskantním předjížděcím manévrem ohrozili jiného účastníka silničního provozu.

Řidič na nás opakovaně najížděl zezadu. Došlo dokonce i k nárazu.
obžalovaný policista

„Obžalovaný přistoupil k levým předním dveřím vozidla Škoda Superb, aniž by slovně nebo použitím služebního odznaku prokázal příslušnost k policii. Nejprve řidiče označil slovy ku*va, ty ku*do a dotazoval se jej, na koho blikal. Když řidič ihned nereagoval na výzvu k vystoupení z vozidla, fyzicky ho napadl,“ uvedl Richtr.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Zástupce velitele krajské policejní zásahové jednotky Vladimír Slavotínek u soudu.

Podle obžaloby měl Slavotínek udeřit šoféra nejméně jednou do hlavy a z ruky mu vyrazit mobil. „Když řidič zvedl telefon z podlahy, chytil jej obžalovaný kolem krku do tzv. kravaty a snažil se ho vytáhnout ven. Přitom mu vytrhl mobil a pohodil ho na přístrojovou desku,“ popsal státní zástupce sled událostí.

„Řidič na nás opakovaně najížděl zezadu. Došlo dokonce i k nárazu, kdy jsem se praštil hlavou o sloupek. Zapnuli jsme modrý maják a rozsvítili červený nápis stop policie. Na to řidič reagoval tím, že začal ujíždět,“ uvedl Slavotínek, co předcházelo samotnému zákroku. „Vnímali jsme to jako útok na naši osobu. Cítili jsme se ohroženi,“ prohlásil obžalovaný policista.

BEZ KOMENTÁŘE: Incident policistů v civilu s řidičem Video: Napadený řidič

Když poté policisté Vávru zablokovali, Slavotínek šel k jeho vozidlu. „Po otevření dveří jsem bohužel použil sprostá slova. To se nemá. Ale jakékoliv fyzické násilí popírám,“ dodal policista. „Než jsem došel k řidiči, strčil jsem ji (pistoli) zpátky do pouzdra. V žádném případě jsem na něho nemířil,“ konstatoval před soudem.

Nedodržel pravidla zdvořilosti

Richtr je přesvědčen, že policista měl svým jednáním naplnit znaky trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby, za což může dostat až pětiletý trest.

„Jako policista nedodržel pravidla zdvořilosti, cti a vážnosti. Rovněž nepostupoval tak, aby případný zásah do práv a svobod občana nepřekročil míru nezbytnou k dosažení účelu sledovaného zákonem. Tím vědomě porušil práva řidiče na zachování lidské důstojnosti,“ konstatoval státní zástupce.

Obžaloba také zmiňuje, že policisté přistoupili k zahrazení cesty vozidlu kvůli podezření, že je řidič pod vlivem omamných látek, a chtěli provést jeho ztotožnění. Řidič si z incidentu pořídil audiovizuální záznam, který později zveřejnil. Za zákrok se omluvil krajský policejní ředitel Pavel Krákora.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám