Hlavní obsah

Za tunelování dostal bývalý místostarosta Horký dvouletou podmínku

– Karlovy Vary • Aktualizováno

Okresní soud v Karlových Varech udělil v úterý bývalému místostarostovi Mariánských Lázní a bývalému krajskému radnímu Petru Horkému dvouletý trest s podmíněným odkladem na dva roky. Horký jako likvidátor bývalého Podniku bytového hospodářství Karlovy Vary (PBH) podle soudu účelově vyváděl prostředky z podniku přes poradenskou firmu.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Petr Horký u soudu na archivním snímku

Článek

Horký má také podle verdiktu zaplatit podniku PBH vzniklou škodu a dostal také zákaz činnosti funkce likvidátora na pět let. Trest je souhrnný a soudkyně Ivana Fořtová do něj započítala i 16měsíční podmíněný trest, který dostal Horký před časem za podplácení u chebského soudu.

Horkého vinila žaloba z porušení povinností při správě cizího majetku. Podle obžaloby platil za poradenské služby firmě A.R.J, aniž to bylo třeba. Způsobil tak škodu přes 1,3 miliónu korun.

Horký se hájí tím, že nebyl odborník a potřeboval právní a ekonomické rady. Do funkce byl dosazen na základě politického rozhodnutí. Podle soudkyně Ivany Fořtové, která se opírala zejména o znalecký posudek, ale poradenská firma Horkému zásadně nepomohla a Horký se místo ní mohl obrátit na pracovníky magistrátu nebo právnické kanceláře.

Horký: Škodu jsem nezpůsobil

„Poradenská činnost, která byla provedena ze strany svědka Jana Radosty, nebyla potřebná, nebyla účelná a nebyla nutná," shrnula soudkyně. Při výsleších vyplynulo najevo například i to, že poradenská firma uspořádala dražbu pozemku, který pak získal karlovarský magistrát, aniž k pořádání dražby měla oprávnění. Prodej pozemku je tak zřejmě neplatný.

Okresní soud v Karlových Varech se případem zabýval opakovaně. Před dvěma lety poslal Horkého na dva roky do vězení nepodmíněně. Krajský soud ale rozsudek zrušil a vrátil k opětovnému projednání. I stanovisko krajského soudu nyní soudkyně v rozsudku zohlednila, kromě něj i to, že od předešlého verdiktu už uplynulo hodně času.

Horký, který se k soudu dostavil omylem až po vynesení rozsudku, novinářům řekl, že si ponechá čas na rozhodnutí, jestli podá odvolání. Zopakoval ale, že se cítí nevinen a že podniku PBH žádnou škodu nezpůsobil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám