Hlavní obsah

Při leteckém dni na Prachaticku spadlo historické letadlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

U Strunkovic nad Blanicí na Prachaticku se v sobotu odpoledne při leteckém dni zřítil historický letoun. Byla to replika jednoplošníkového stroje Beta 50 Minor vyráběného před druhou světovou válkou. Dvaasedmdesátiletý pilot nehodu nepřežil.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Na leteckém dni ve Strunkovicích nad Blanicí na Prachaticku se 1zřítil historický letoun.

Článek

Divákům se při nehodě nic nestalo, ale letecký den se okamžitě zrušil.

„Osobně jsem pilota neznal, ale vím, že to byl pán v důchodu, který celý život létal s práškovacími letadly, měl nalétáno tisíce hodin,“ řekl Právu Bohouš Chán, předseda AK Prachatice.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Nehoda se vyšetřuje

Neštěstí se podle jeho slov stalo při ukázkovém letu, v tu dobu poněkud foukal vítr. „Točil zatáčku v malé výšce, jak se to při ukázkách dělá, a při té zatáčce spadl. Jestli tam došlo k nějaké technické závadě, nebo zda to byla chyba pilotáže, to musí ukázat až vyšetřování,“ dodal Chán.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Ve zříceném letounu zahynul pilot.

Pilota se okamžitě ujali zdravotníci, ale muž zanedlouho svým zraněním podlehl.

„Letecký den teď musíme ukončit, jsou na to postupy,” řekl Chán. Příčinu pádu bude zjišťovat Úřad pro civilní letectví, uvedla policejní mluvčí Štěpánka Uhlířová.

Reklama

Výběr článků

Načítám