Hlavní obsah

Policie obvinila kvůli podezření z uplácení při tendru na opravy KV Arény tři lidi a dvě firmy

– Karlovy Vary
Právo, vor

Kvůli podezření z úplatkářství a pletich při zadávání veřejných zakázek v městské multifunkční sportovní hale KV Aréna v Karlových Varech policie obvinila tři lidi a dvě firmy. Obvinění měli podle policie získat úplatkem peníze z nadhodnocených zakázek na opravy zařízení v hale.

Foto: Petr Horník, Právo

Multifunkční KV Arena

Článek

„Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality v Karlových Varech zahájili trestní stíhání tří fyzických osob ve věku 37, 44 a 62 let a dvou právnických osob,” uvedla mluvčí karlovarské krajské policie Zuzana Týřová.

Vedení města od policie už obdrželo vyrozumění o zahájení trestního řízení. „Vzhledem k probíhajícímu řízení jsem stále vázán mlčenlivostí a veškeré informace je oprávněna poskytnout pouze Policie ČR,” uvedl v písemném prohlášení karlovarský primátor Petr Kulhánek (KOA), podle kterého vedení města vydalo policii všechny podklady, o které si v kauze požádalo.

Podle policie byla zakázka nadhodnocená

Kvasnička byl před nedávnem z pozice jednatele KV Arény odvolán. Jeho telefon byl ve čtvrtek nedostupný, takže se nemohl k věci vyjádřit. „Nemohu nic vyvrátit ani potvrdit,“ komentoval Krček. Vzhledem k dalším funkcím obou obviněných v orgánech města a jeho organizacích a společnostech, bude se podle Kulhánka věcí zabývat na nejbližším jednání rada města.

Podle policie obvinění zmanipulovali výběrové řízení na opravu zařízení KV Areně nadhodnocením zakázky na dva milióny korun, ačkoliv skutečné náklady na realizaci prací dosahovaly zhruba šesti set tisíc korun.

Z nepřiměřeného zisku měl být podle policie rozdělen úplatek v řádu několika set tisíc korun. „Je to holý nesmysl,” komentoval Krček s tím, že se na ničem takovém nepodílel.

Hrozí vězení a peněžité tresty

Podle policie podobný princip pletich byl obviněnými použit i u další zakázky za 900 tisíc korun. Obviněny byly i obě firmy, které v zakázkách figurovaly, a navíc 37letý jednatel jedné z těchto firem.

Za uvedené jednání tak hrozí 37letému muži trest odnětí svobody na dvě léta až osm let, obviněnému 44letému muži hrozí tři roky až deset let a obviněnému 62letému muži až tříleté vězení nebo zákaz činnosti.

Právnickým osobám by mohl hrozit peněžitý trest, zákaz účasti na veřejných zakázkách či jiné tresty podle zákona o trestní odpovědnosti právnických osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám