Hlavní obsah

Vyděračům a pedofilům na internetu stačí jediný zdánlivě nevinný portrét

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

I docela obyčejný portrét zaslaný při korespondenci v kyberprostoru neznámému žadateli může být velkým problémem. Na třech konkrétních případech, kterými se v současnosti zabývají brněnští kriminalisté, to ve čtvrtek ilustrovala koordinátorka prevence jihomoravské policie Zdeňka Procházková.

Prevence proti pedofilům na internetuVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

„Začátek bývá obvykle velmi podobný. Neznámý, který se řadí mezi nové přátele, na internetu oslovuje děti či mladistvé a většinou bezprostředně po zahájení konverzace požaduje zaslání portrétu. V případě, který nyní vyšetřujeme, chtěl po pěti žácích základních škol (11-15 let) portrét a vzápětí nahé fotografie. Jeho nátlak se pak ještě stupňoval. On sám přitom adresátům zasílal fotografie mužských genitálií. Když se oslovený zdráhal svoji nahou fotku i s obličejem poslat, začal vyděrač s vyhrožováním, že již získané snímky rozešle všem adresátům v seznamu přátel,“ popsala nejčastější praktiky vyděračů Procházková.

Bohužel často se stává, že oslovené dítě pošle dobrovolně svou intimnější fotku.
kriminalistka

Jedno z pěti poškozených dětí přitom v zachycené korespondenci konverzovalo s útočníkem celých dvanáct hodin od pravého poledne až do půlnoci.

Nová hra Pozor na triky

„Tento postup vyděračů či pedofilů je nejvíce obvyklý, a když se jim nepodaří hned na počátku konverzace získat trofej nejcennější - tedy nahou fotografii osloveného i s obličejem, kterou označují jako skalp, neváhají k útokům především na mladší děti zneužít k vydírání i jimi zaslaný běžný portrét, který pak trikově upravují jako koláž s nahou fotografií a podobně. To jsou praktiky, které si děti téměř nikdy neuvědomují,“ dodala Procházková.

Při popisování případů současně prezentovala novou interaktivní hru ke stažení do mobilu Pozor na triky. Právě s pomocí této hry by se děti měly naučit rozeznávat nejčastější triky, které na ně vyděrači, úchylové či obchodníci s dětskou pornografií zkouší.

„Bohužel často se stává, že oslovené dítě pošle dobrovolně svou intimnější fotku, jak tomu bylo ve druhém vyšetřovaném případě. Vydíraná dívka totiž na počátku skutečně poslala foto svého poprsí, když však přišel požadavek na fotografii celého nahého těla a přirození, odmítla. Tehdy vyděrač začal vyhrožovat a vzápětí skutečně fotku jejího poprsí rozeslal všem v adresáři,“ popsala Procházková.

Chytili pachatele

Oba případy včas zachytili učitelé poškozených žáků a záležitosti vyšetřuje policie s tím, že vyděrači může hrozit až 12 let. „Dopadení pachatelů je sice zdlouhavé, ale velmi často se daří. Stopy, které se sice snaží mazat v kybersvětě, totiž zůstávají. Bohužel v tomto virtuálním světě mohou zůstávat například fotografie obětí a v naprosto nečekanou chvíli se mohou zase objevit,“ dodala policistka.

O projektu Seznam se bezpečně

Tématem kyberšikany se česká internetová jednička zabývá intenzivně již devět let, za tu dobu zástupci Seznam se bezpečně objeli se svými přednáškami a besedami několik stovek škol po celé České republice, Martin Kožíšek stál u zrodu tří odborných filmů a knihy Bezpečně n@ internetu

V rámci projektu byly natočené i krátké vzdělávací video spoty připravené ve spolupráci s Divadlem v Dlouhé pod názvem Křečci v síti, které jsou cílené zejména na mladší děti. Pro ty starší vzniklo Desatero s Benem Cristovaem.

Divadelní inscenace #jsi_user, která pak vznikla ve spolupráci se Studiem Ypsilon, měla více než stovku repríz. Součástí projektu je i poradna, která řeší ročně několik set případů nejen dětí.

To si zřejmě také pozdě uvědomila šestnáctiletá dívka z jižní Moravy, která nejdříve dobrovolně poslal svůj „skalp“ tedy nahou fotografii rovněž mladistvému útočníkovi. Ten pak celý rok zvyšoval svoje perverzní nároky a dívku udržoval ve strachu a psychickém teroru, než na celou záležitost přišla její matka. Pachatele se již podařilo dopadnout a nyní se zjišťuje, kolik má takových obětí na svědomí.

Reklama

Výběr článků

Načítám