Hlavní obsah

Osahával kolegyni, teď se soudí o místo

Právo, Petr Kozelka
Brno

Jako znásilnění kvalifikovaly soudy jednání někdejšího brněnského strážníka. Ten podle verdiktu několik let obtěžoval svou kolegyni, osahával ji na přirození a prsou a vedl k tomu oplzlé řeči. U městské policie dostal vyhazov a u soudu podmínku, podal ale žalobu o neplatnosti výpovědi a rád by se vrátil do uniformy.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

O místo se u brněnského Městského soudu strážník začal soudit přesto, že pravomocně dostal dva roky vězení s podmíněným odkladem na 3,5 roku. S potrestáním se totiž nesmířil a svou nevinu chce obhajovat u Nejvyššího a případně i u Ústavního soudu.

O jeho nemravném jednání přitom neměl pochyb státní zástupce ani soudy. „Využíval svého nadřízeného postavení a s cílem se sexuálně uspokojit několikrát měsíčně atakoval poškozenou, strhával ji k sobě na klín, osahával na prsou a přirození, kousal do ucha, opakovaně se k ní zezadu tiskl. K tomu říkal, že jej nikdo nemůže vyhodit, že na něj nikdo nemůže,“ uvedl již dříve státní zástupce.

„Když jsme se dozvěděli o existenci podezření ze sexuálního obtěžování, provedli jsme interní šetření, z něhož vyplynulo, že se dopustil závažných porušení povinností, a proto dostal výpověď,“ řekl mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Podle advokáta odsouzeného i přes pravomocný verdikt na žalobě o místo odsouzený nechce nic měnit.

„Pracoval v řadách městské policie takřka od jejího vzniku, byl pravidelně kladně hodnocen, dostával mimořádné odměny i medaile. Je erudovaný a má letitou praxi. Pro zaměstnavatele by byl stále přínosem,“ tvrdil advokát.

„Před vypuknutím této kauzy neměl žádný pracovněprávní problém. Trvá na tom, že nikdy neučinil nic proti vůli kolegyň. Pokud docházelo k nějakým incidentům, šlo o běžnou legraci na pracovišti provázenou úsměvem,“ dodal Machač. „Chtěl bych pokračovat dál jako strážník,“ potvrdil před soudem sám bývalý strážník.

Už není bezúhonný

Advokátka městské policie upozornila, že jen těžko lze tvrdit, že se nic nestalo. „Byl odsouzen z dvojnásobného přečinu znásilnění. V žádném případě nešlo o exces, o náhodné vybočení z pravidel morálky a etiky. K tomu jednání vůči poškozené strážnici docházelo několik let. I kdyby se vrátil na pracoviště, musel by s ním být okamžitě skončen pracovní poměr, protože nesplňuje podmínku bezúhonnosti,“ upozornil advokátka.

Senát v čele s Monikou Schön nakonec jednání odročil na říjen, kdy se soud bude muset popasovat s výpověďmi množství navržených svědků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám