Hlavní obsah

Soud zrušil rozsudek nad strážníky viněnými z týrání bezdomovců

Případ dvou mladoboleslavských strážníků, kteří podle obžaloby týrali bezdomovce, musí znovu projednat okresní soud. Rozsudek, podle kterého měli být potrestáni podmíněnými tresty a pokutami, v úterý v neveřejném zasedání zrušil Krajský soud v Praze. Vyplývá to z údajů v justiční databázi. Strážníci vinu odmítají.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Strážníci městské policie u mladoboleslavského soudu. (archivní snímek z loňského roku)

Článek

Jaroslav Bělský a Martin Roučka čelí obžalobě z mučení, zneužití pravomoci a vydírání kvůli sedmi případům z let 2013 až 2016. Bezdomovce údajně vozili za město, kde se museli zout a strážníci na ně útočili, podle některých výpovědí je například spoutali a kopali do nich.

Podle obžalovaných jsou případy vykonstruované a bezdomovci se jim mstí. V minulosti se jich zastali kolegové i ředitel mladoboleslavské městské policie Tomáš Kypta. Od loňského podzimu byli oba postaveni mimo aktivní službu, pracují jako obsluha kamerového systému v Mladé Boleslavi.

V nyní zrušeném rozsudku uložil Okresní soud v Mladé Boleslavi Roučkovi tříletý trest s podmíněným odkladem na tři roky a na 3,5 roku mu zakázal vykonávat činnost v bezpečnostních složkách a agenturách. Bělského potrestal také tříletou podmínkou, odklad měl mít o půl roku kratší, stejně jako zákaz činnosti. Oba měli bezdomovcům zaplatit dohromady zaplatit 150 tisíc jako nemajetkovou újmu.

Mluvčí pražského krajského soudu Jitka Kubešová rozhodnutí nekomentovala, nebylo totiž doručeno všem účastníkům. „Vzhledem k tomu, že se jednalo o neveřejné zasedání, při kterém nebyli přítomni účastníci řízení, nebudeme se k rozhodnutí ve věci nikterak vyjadřovat, dokud nebude doručeno písemné vyhotovení rozhodnutí účastníkům řízení,” uvedla Kubešová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám