Hlavní obsah

V kauze podezřelého prodeje budov Českých drah univerzitě soud všechny osvobodil

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Pražský městský soud zprostil ve čtvrtek obžaloby osm lidí viněných z podezřelého prodeje budov Českých drah Univerzitě Karlově. Podle obžaloby měli podvodem a zkreslenými posudky připravit stát o desítky miliónů korun. Podle nepravomocného rozsudku ale nebyly žalované skutky trestným činem.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaní přicházejí se svými obhájci na vyhlášení rozsudkuVideo: Novinky

 
Článek

„Po téměř dvouletém dokazování se soud nedostal nikam dál, než kde byl na samotném začátku, kdy vrátil věc k došetření státnímu zástupci,“ konstatovala předsedkyně senátu soudu Blanka Bedřichová.

V případu bylo podle ní mnoho věcí i postupů nestandardních či zarážejících, nikoliv ale protiprávních.

„Je zcela nepochybné, že společnost Apuro (obžalovaného Otakara Otty) byla zakoupena jako prázdná společnost a byla pořízena pouze za účelem nákupu těchto nemovitostí. Na tom není nic trestného,“ uvedla Bedřichová. „Nesouhlasím s tímto postupem a myslím, že by s tím legislativa měla něco dělat,“ dodala soudkyně s tím, že soud ale zákony netvoří.

Levně koupit, draze prodat

Podnikatel Otakar Otta měl podle obžaloby v roce 2007 nakoupit výrazně pod cenou dvě budovy Českých drah v Opletalově ulici v centru Prahy. Měl mu k tomu záměrně podhodnoceným posudkem pomoci znalec Vladimír Pažout. Stát, jakožto jediný akcionář Českých drah, tím měl přijít asi o osmdesát miliónů korun.

Následně se měl Otta v roce 2010 dohodnout s vedoucím odboru rozvoje Univerzity Karlovy Petrem Kosteleckým na nákupu těch samých budov pro univerzitu. Kostelecký podle obžaloby vypracoval investiční záměr, který pak prosadil u ministerstva školství.

Foto: Panorama, Mapy.cz

Budovy v Opletalově ulici v Praze, které měly být nakoupeny od Českých drah pod cenou a následně prodány Univerzitě Karlově za předraženou částku.

Důležité pro to byly tři znalecké posudky, které hodnotu obou budov ocenily na zhruba 403 miliónů korun. Podle obžaloby byly posudky vypracovány na základě nesprávných vstupních údajů. Ministerstvo záměr schválilo a nákup zadotovalo 372 milióny korun. Podle obžaloby přitom obvyklá cena nemovitostí byla 300 miliónů korun.

„Neshledali jsme žádnou skutečnost, která by prokázala, že by se obžalovaný Kostelecký dopustil takového jednání v úmyslu obohatit se z výnosu nákupu nemovitostí,“ řekla soudkyně.

Otta s Kosteleckým byli obžalovaní z podvodu, čtyři znalci pak z podání nesprávného posudku. Posledními dvěma obžalovanými byli Stanislav Sádovský a Pavel Kabát, kteří měli podle obžaloby „vyprat“ peníze získané z prodeje budov.

Vinu odmítli všichni

Všichni obžalovaní od počátku jakoukoliv vinu odmítali a případ označovali za absurdní.

„Chci prohlásit, že se cítím absolutně nevinen. Ta situace je absolutně absurdní,“ uvedl v závěrečné řeči Pažout. Podobně se vyjádřil i Kostelecký: „Stále nerozumím a nechápu, proč jsem byl obviněn. Je to (že se domluvil s Ottou - pozn. red.) absolutně vykonstruovaný výmysl, pouze přání obžaloby,“ prohlásil před soudem s tím, že se s Ottou potkali až po vypracování všech posudků a investičního záměru.

Státní zástupce byl poněkud jiného názoru a Ottovi s Kosteleckým, Kabátem a Sádovským navrhoval nepodmíněné tresty, pro znalce pak podmínky. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám