Hlavní obsah

Pod vlivem drog viděl démony a ubodal kamaráda. Dostal devět let

Aktualizováno

Šestadvacetiletého Karla Šandu, který loni v Praze ubodal kamaráda a další dva zranil, poslal soud v úterý do vězení na devět let za opilství. Útočil totiž ve stavu toxické psychózy, kterou si přivodil dlouhodobým užíváním pervitinu. Rozsudek, jenž muži uložil také ústavní protidrogové léčení, není pravomocný.

Foto: Mark Bádal, Novinky

Karel Šanda u soudu

Článek

Pozůstalým má Šanda podle verdiktu uhradit celkem 2,4 miliónu korun za způsobenou nemajetkovou újmu, dalších 213 tisíc má zaplatit zdravotní pojišťovně

Obžalovaný si z osudného dne nic nepamatuje. Zatmělo se mu prý najednou před očima a přestal se absolutně ovládat. „Bylo mi špatně, jinak jsem vnímal. Měl jsem přeludy. Najednou tam kluci nebyli, byly tam halucinace ve formě démonů, “ popsal situaci Šanda.

Soudní znalec z oboru psychologie nevyloučil, že se u obžalovaného rozvíjí schizofrenie. Tu u něj mohla vyvolat dřívější konzumace drog. Jeho ovládací a rozpoznávací schopnosti proto byly v době trestného činu dosti mizivé.

Když Šanda přišel za svými přáteli do rodinného domu v pražských Horních Počernicích, nic nenasvědčovalo tragickému vývoji večera. Dle výpovědí poškozených se choval normálně. Bavili se o práci, Šanda si přitom pohrával s nožem. Najednou se bez jakékoliv slovní či fyzické neshody na mladíky vrhnul.

Zemřel po převozu

Nejdřív jednomu probodl lýtko a pak se vrhl na zbylé dva. Třiadvacetiletá dvojčata odnesla jeho běsnění zdaleka nejhůře. Prvního z nich bodl desetkrát nožem, čímž mu přeťal vřetenní tepnu, žílu i nerv. Mladík naštěstí Šandův útok přežil. Druhý už ale takové štěstí neměl, tomu jedenácticentimetrovým nožem zasáhl plíci a levou srdeční komoru. Muž následkům svých zranění podlehl při převozu do vinohradské nemocnice.

Když se Šanda po svém činu probudil, absolutně prý netušil, co se předešlého večera stalo. Ve své výpovědi uvedl, že nastoupil do auta a probudil se v nemocnici.

Zároveň soudu přiznal, že od konce základní školy kouřil marihuanu a asi šest let bral pervitin. Kvůli němu skončil už předtím v psychiatrické nemocnici v pražských Bohnicích. „Zkolaboval jsem před barákem a ze země na mě najednou vyskočil kozel,“ uzavřel svou výpověď Šanda, který si dosud vydělával rozvážením zboží.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám