Hlavní obsah

Stíhání za znečištěnou vodu v Dejvicích bude pokračovat, rozhodl městský soud

Praha

Pražský městský soud zrušil rozhodnutí o zastavení trestního stíhání muže a ženy, které obžaloba viní z nedbalostního obecného ohrožení kvůli kontaminaci vody v Dejvicích a Bubenči. Informovala o tom mluvčí instituce Markéta Puci s tím, že obvodní soud nyní bude muset obžalobu projednat. Kvůli vodě znečištěné bakteriemi a viry onemocněly v roce 2015 více než čtyři tisíce lidí.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Pitnou vodu měli v Dejvicích v cisterně

Článek

„Městský soud rozhodl v neveřejném zasedání konaném 12. července. Vyhověl stížnosti státního zástupce proti květnovému usnesení Obvodního soudu pro Prahu 6, který zastavil trestní stíhání obou obžalovaných. Soudu prvního stupně se ukládá, aby o věci znovu jednal a rozhodl,” sdělila Puci.

Obvodní soud ani státní zastupitelství v květnu nechtěly důvod zastavení stíhání komentovat. Podle zjištění ČTK dospěl obvodní soud po prostudování obžaloby k závěru, že skutek nebyl trestným činem a že neexistuje ani důvod pro postoupení věci do přestupkového řízení.

Dejvice a Bubeneč zůstaly bez pitné vody od 24. do 28. května 2015. Následně po požití kontaminované vody skončilo 33 lidí v nemocnici kvůli střevním potížím. Hygienici poté nařídili plošné očkování dětí do 15 let proti žloutence typu A. Podle radnice Prahy 6 se odstávka vody dotkla 18 tisíc obyvatel.

Obžalobu na muže a ženu z Pražských vodovodů a kanalizací podalo státní zastupitelství letos v dubnu. Kriminalisté tvrdí, že dvojice porušila důležitou povinnost vyplývající z jejího zaměstnání. Obyvatele Prahy 6 prý uvedla v nebezpečí těžké újmy na zdraví, protože nedodržela postupy před opětovným připojením opraveného vodovodního řadu do sítě.

Za obecné ohrožení z nedbalosti hrozí obžalovaným až pětileté vězení nebo zákaz činnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám