Hlavní obsah

Muže obžalované z vraždy zmizelého tuneláře Říhy soud zprostil viny

Právo, Michael Polák
Aktualizováno

Trojice mužů obžalovaných z vraždy podnikatele Martina Říhy, odsouzeného před lety za vytunelování První pražské záložny, je volná. Rozhodl o tom v úterý Krajský soud v Liberci. Říhovo tělo se nikdy nenašlo, podle žalobce byl před 15 lety zavražděn, podle soudu však nebylo prokázáno, že by za jeho smrt mohli právě obžalovaní.

Závěrečné řeči obžalovaných Roberta Šulce, Pavla Malého a Vladimíra StratilaVideo: Michael Polák, Právo

 
Článek

Podle obžaloby měli tři muži - Robert Šulc, Pavel Malý a Vladimír Stratil - Říhu před 15 lety unést a brutálně mučit, aby z něj vylákali informaci, kam si ukryl vytunelované stamilióny korun z pražské kampeličky. Mučení Říha údajně nepřežil a jeho únosci pak měli jeho tělo na neznámém místě zakopat.

Neobvyklý případ vraždy bez mrtvoly teď ale Krajský soud v Liberci uzavřel zproštěním obžaloby všech tří údajných vrahů. Státní zástupkyně jim přitom navrhovala 13 let vězení.

„Za celou dobu, co soudím u Krajského soudu, jsem obdobný případ nezažila. V případech vražd se nikdy nestalo, že by se nenašlo tělo poškozeného,“ řekla soudkyně Eva Drahotová, když zdůvodňovala verdikt soudního senátu.

Ani nevím, proč jsem tady. Neexistuje jediný důkaz, že s tím mám něco společného
Pavel Malý

„Zvážili jsme veškeré důkazy a dospěli jsme k názoru, že vina obžalovaných nebyla jednoznačně prokázána a že není nade vší pochybnost, že se dopustili toho, co je popsáno v obžalobě,“ dodala.

Ještě před vynesením verdiktu u soudu vystoupili sami obžalování, i přesto, že na počátku procesu odmítli vypovídat. „Ani nevím, proč jsem tady. Neexistuje jediný důkaz, že s tím mám něco společného,“ řekl Pavel Malý.

„Kauza mě úplně zničila. Jsem vyřízenej. Je to špinavá pomluva a nevím, jak se proti tomu bránit,“ uvedl Vladimír Stratil.

Utajení svědci

Státní zastupitelství postavilo obžalobu především na výpovědích takzvaných utajených svědků. Ti v průběhu procesu vypovídali v jiné místnosti soudu a jejich hlas byl upravený. Poslední z utajených svědků vypovídal ještě v pondělí. Všichni vesměs mluvili o tom, že od někoho slyšeli, že Říhu měli mučit a zabít právě Šulc a Malý se Stratilem.

„I kdybychom jim věřili, tak všechno jsou to pouze svědectví, že něco někde slyšeli. Chybí přímý důkaz,“ napadl výpovědi svědků obhájce Oldřich Filip. „Závěr o vině nemůže být založený na svědectví z druhé ruky a v této kauze jiné důkazy nejsou,“ dodal.

Rozsudek je zatím nepravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám