Hlavní obsah

Bodl těhotnou, unikl stíhání. Pak zasáhl šéf žalobců

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se vložil do případu napadení 32leté ženy z Polska, kterou před šesti měsíci v Plzni bodl nožem do zad její o dva roky mladší druh.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Nelíbí se mu, že dozorový státní zástupce zastavil trestní stíhání útočníka poté, co poškozená vzala zpět původně udělený souhlas s trestním stíháním. Rozhodnutí plzeňského žalobce proto Zeman zrušil a nařídil pokračovat ve vyšetřování.

„Zastavení trestního stíhání bylo předčasné, neboť u jednání obviněného přicházejí do úvahy i právní kvalifikace závažnějších trestných činů, které nejsou podmíněny souhlasem poškozené,“ sdělil Právu mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Policie původně cizinci sdělila obvinění pro pokus přečinu ublížení na zdraví s tím, že poškozená útok přežila bez vážnějšího následku. „Na podkladě dosavadních výsledků dokazování nelze vyloučit, že obviněný svým protiprávním jednáním mohl naplnit znaky skutkové podstaty trestného činu pokusu těžké újmy na zdraví a týrání osoby žijící ve společném obydlí. Je proto zapotřebí náležitě objasnit všechny okolnosti případu,“ dodal Malý.

K incidentu došlo 28. ledna na ubytovně v Karlovarské ulici. Ženu, která byla tehdy v šestnáctém týdnu těhotenství, bodl muž zezadu mezi žebra kuchyňským nožem, jehož čepel měřila dvacet centimetrů. Naštěstí nezasáhl žádný z životně důležitých orgánů.

„Při právním posuzování jednání pachatele útočícího na zdravého člověka nelze vycházet jen z toho, jaká újma na zdraví poškozeného byla takovým útokem způsobena. Je třeba přihlédnout i k okolnostem, za kterých se útok stal, jaký předmět pachatel k útoku použil a jaké nebezpečí pro napadeného hrozilo,“ stojí v odůvodnění rozhodnutí o zastavení trestního stíhání.

Seděla s dítětem na posteli

Poškozená při výslechu uvedla, že s partnerem mají čtyři děti. Útok z jeho strany prý nečekala. „Seděla jsem na posteli s dítětem na klíně a přítel seděl naproti mně na gauči.  Zničehonic vstal a nic neříkal. Pak ke mně přistoupil z boku a ucítila jsem teplo na zádech. Když jsem se otočila, viděla jsem, že má v ruce nůž,“ uvedla na policii.

A právě způsob takového útoku mohl podle Zemana vést k mnohem závažnější újmě a pachatel si toho musel být vědom.

„V tu chvíli žena seděla na posteli s dítětem na klíně a otočená zády. Neměla tudíž téměř žádnou možnost se bránit. Bodnutím do zad mohl pachatel zasáhnout například míšní nerv nebo probodnout plíci. Otázkou také zůstává, zda následkem jednání obviněného nemohlo dojít dokonce k vyvolání potratu či k usmrcení plodu,“ argumentoval dále nejvyšší státní zástupce a v této souvislosti upozornil na absenci znaleckého posudku ze soudního lékařství, který by měl podle něho objasnit, jaké následky pro poškozenou mohl útok mít.

Z výpovědi ženy dále vyplynulo, že byla ze strany druha napadána i v minulosti. Řekla například, že dva týdny před útokem nožem jí měl ranou pěstí zlomit nos. Kvůli domácímu násilí se v loňském roce několikrát obracela na policii.

Reklama

Výběr článků

Načítám