Hlavní obsah

Čtyřletá dívka se topila v pražské Stromovce. Trojice žen ji vytáhla a oživila

Novinky, ok, jap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čtyřletou dívku zachránila trojice žen na začátku června z rybníka v pražské Stromovce. Během resuscitace se ženám podařilo dítě oživit a následně si ho převzali záchranáři. Ti v pátek zachránkyně Martinu Vaněčkovou, Ivetu Vamberovou a Miroslavu Lauferovou ocenili.

Měla už modrý obličej, popsala žena záchranu dívkyVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Dívenka byla spolu se svou sestrou a otcem 5. června odpoledne v parku, když se mladší z dívek chtěla vykoupat.

„Znám to jenom z vyprávění, protože jsem tam sama nebyla. Isabela se chtěla koupat, což jí bylo dovoleno, byly tam i další děti. Tatínek šel mezitím hledat klíče se starší sestrou, ale měl ji na dohled. Najednou však viděl, jak ji tahají z vody a malá nereagovala. Tři andělé ji vytáhli z vody a začali jí dávat první pomoc,“ popsala Novinkám maminka zachráněného dítěte.

Foto: Pavel Jaňurek, Právo

Rybník v parku Stromovka

Jako první si ve vodě bezvládného těla všimla Iveta Vamberová, která byla ve Stromovce se svými dětmi a zrovna chtěla odejít. „Na odchodu jsem se vrátila a všimla jsem si těla ve vodě, hlavička byla pod vodou. Instinktivně jsem šla do vody a vytáhla ji. Měla už modrý obličej, tak jsme ji položili a začali dělat srdeční masáž,“ vylíčila Vamberová.

Perfektní resuscitace 

Mezitím jí přiběhla na pomoc Marcela Vaněčková, která má základy první pomoci ze záchranářského kurzu. „Mám naučené, že je lepší dělat něco než nic. Začali jsme dělat masáž, a přitom jsme měli na telefonu dispečerku záchranářů. Radila nám holčičku zvednout, aby vytekla voda ven, a pro jistotu nám říkali rytmus stlačování,“ řekla Vaněčková.

Záchranáři s lékařem dorazili během několika minut na místo a záchranu života dítěte si převzali. Dítě už mělo podle mluvčí záchranářů Jany Poštové srdeční činnost obnovenou díky perfektně zvládnuté resuscitaci. Po stabilizaci a ošetření ji převezli do nemocnice v Motole, odkud již byla propuštěna a vrátila se do normálního života.

„Nebýt jich, tak malá už nežije. Záchranáři pak říkali, že zachránkyně duchapřítomně a pohotově reagovaly. Opravdu jí zachránili život a jsem jim moc vděčná,“ doplnila matka.

Reklama

Výběr článků

Načítám