Hlavní obsah

Soud zprostil viny obchodníky s benzínem

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Krajský soud v Plzni ve středu zprostil obžaloby pětici lidí, kteří byli obviněni v souvislosti s 12 let starým případem nezaplacených daní za prodané pohonné hmoty. Podle předsedy senátu Přemysla Špicara na základě důkazů předložených v hlavním líčení státním zástupcem nebylo prokázáno, že se stal skutek, pro který byli obžalovaní stíháni.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaní před soudem

Článek

Upozornil také na řadu pochybení orgánů činných v trestním řízení, a některé jejich kroky označil dokonce za nezákonné. Rozsudek není pravomocný.

Tři podnikatelé, účetní a advokát čelili podvodu a legalizace výnosů z trestné činnosti. Státní kasu měli připravit o půl miliardy korun. Podle spisu byli hlavními aktéry Martin Uher a Pavlína Nováčková, kteří prostřednictvím firem Solitor, Redost a Oilmaster dovezli v letech 2004 až 2006 do České republiky stovky cisteren s benzínem, aniž by zaplatili plnou výši spotřební daně a daně z přidané hodnoty.

Obžalovaní od začátku vinu popírali. Daňová přiznání nefalšovali a oficiálně se k povinnosti platit dluhy hlásili. Argumentovali ale tím, že daně platit chtěli, ale nemohli, protože jejich firmám se nedaří a nemají peníze.

„K tomu, aby navodili dojem, že jsou na tom špatně a nemají na placení daní, vykazovali fiktivní finanční operace. Papírově to vypadalo tak, že obchodníci jsou na pokraji krachu, ale ve skutečnosti měli velké zisky,“ tvrdil žalobce s tím, že než došlo k fyzickému placení daní, utržené peníze na účtech firem už nebyly a následným vymáháním se stát dostal jen ke zlomku dlužné sumy.

Podle spisu se obžalovaní měli snažit zastřít původ nelegálních zisků různými účetními machinacemi a nezákonnými právními kroky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám