Hlavní obsah

Mladíkovi, který v Sokolově brutálně zavraždil ženu, soud snížil trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vrchní soud v Praze v úterý na 21 let vězení zmírnil trest šestadvacetiletému Jiřímu Rigóovi, který před rokem v Sokolově surově zavraždil a následně okradl devětatřicetiletou ženu. Odvolací soud snížil trest vyměřený v dubnu Krajským soudem v Plzni o čtyři roky.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Jiří Rigó před soudem.

Článek

Proti úternímu rozhodnutí není dalšího opravného prostředku, státní zastupitelství ještě zváží dovolání k Nejvyššímu soudu.

Vrchní soud se ztotožnil s dřívějším verdiktem, že vražda spáchaná loni 30. června byla zvláště surová. Rigó se přiznal k tomu, že nejdříve svoji oběť škrtil, následně jí tlačil kolenem proti krku, a aby měl jistotu, že ji zabil, bodl ji do levé části hrudníku kuchyňským nožem, přičemž zasáhl i srdce. Poté z bytu poškozené ukradl televizor a mobilní telefon a peníze získané z jejich prodeje údajně plánoval použít k odchodu do zahraničí.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Obklopen eskortou přichází 19. června 2018 k pražskému vrchnímu soudu Jiří Rigó (na snímku není vidět), který podle obžaloby zabil a okradl ženu v Sokolově. Krajský soud v Plzni ho v dubnu nepravomocně potrestal 25 lety vězení.

Krajský soud v Plzni muži vyměřil výjimečný úhrnný trest 25 let vězení a přihlédl při tom i ke skutečnosti, že Rigó byl od roku 2014 třikrát trestaný za krádeže. Proti rozsudku se obě strany odvolaly. Obhajoba má za to, že trest byl příliš vysoký, obžaloba naopak žádala rozšíření právní kvalifikace činu. Pachatel podle státní zástupkyně zabíjel s cílem zakrýt předchozí údajné znásilnění zavražděné.

Žena obžalovanému před smrtí podle soudu prvního stupně vyhrožovala, že pokud se nerozejde s jinou ženou, nahlásí úřadům, že ji opakovaně znásilnil. Vrchní soud ale rozhodl, že vražda nebyla snahou odstranit svědka sexuálního zločinu, nýbrž reakcí na vydírání ze strany poškozené.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Před pražským vrchním soudem stanul 19. června 2018 Jiří Rigó (uprostřed), který podle obžaloby zabil a okradl ženu v Sokolově. Krajský soud v Plzni ho v dubnu nepravomocně potrestal 25 lety vězení.

„Před usmrcením proběhl mezi ním (odsouzeným) a poškozenou nějaký konflikt a ten my považujeme za významný kvalifikační znak,“ řekla po vynesení rozsudku státní zástupkyně Renata Brabencová. Podle vrchního soudu ale nebyl u pachatele prokázán motiv zahlazování stop po předchozích zločinech. Brabencová uvedla, že po doručení písemného vyhotovení rozhodnutí bude státní zástupce zvažovat, zda existují podmínky pro dovolání k Nejvyššímu soudu.

Vrchní soud při stanovování výše trestu přihlédl k tomu, že se Rigó po svém činu přihlásil policii a ke všemu se přiznal. Soudce Michal Hodoušek ale dodal, že výjimečný trest je zcela namístě, protože možnost nápravy pachatele je výrazně ztížená. „Podmínky pro uložení výjimečně vysokého trestu jsou jednoznačně dány,“ řekl Hodoušek s tím, že kriminální činnost odsouzeného graduje a svou oběť zabil ze „v podstatě malicherného důvodu“. Trest si má Rigó odpykat ve věznici se zvýšenou ostrahou.

Reklama

Výběr článků

Načítám