Hlavní obsah

Kdo zapálil zámek v Plané? Policie to nezjistila, případ odložen

Právo, pab

Kdo loni v listopadu zapálil zámek v Plané na Tachovsku, policisté nezjistili. Po více než půlročním vyšetřování případ odložili. Právu to ve středu potvrdila mluvčí policie Dagmar Jiroušková.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Hasiči zasahují u požáru zámku v Plané

Článek

Kriminalisté se přiklánějí k verzi, že požár vznikl nedbalostí osob, které se v opuštěném a zchátralém objektu pohybovaly. „Nemáme ale důkazy, abychom mohli ukázat na konkrétního viníka,“ uvedla mluvčí Jiroušková. Doplnila jen, že škoda se vyšplhala na více než půldruhého miliónu korun.

Požár tehdy zachvátil střechu a podkroví jednoho křídla zámku o rozsahu asi 30 krát 15 metrů. Pět jednotek hasičů s ohněm bojovalo několik hodin. Zásah prováděli pouze zvenku pomocí výškové techniky.

Zámek patří soukromníkovi, od konce devadesátých let je ale opuštěný a postupně chátrá. V objektu údajně nefungovala elektřina, veškeré sítě byly demontovány. Podle místních uvnitř přebývali bezdomovci nebo si tam chodily hrát děti.

Město zámek nevlastnilo

Starostka Plané Martina Němečková Právu řekla, že město zámek nikdy nevlastnilo. Stavbu si podle ní přeprodávaly různé společnosti. „Momentálně byl zámek v dražbě. Požár se týkal zrovna části zámku, kterou před několika měsíci vydražil nový vlastník,“ sdělila Němečková na sklonku loňského roku.

Připomněla, že stavební úřad prováděl v místě několikrát zabezpečovací práce. „Zajišťovala se okna, dveře a vstupy, ač je to povinnost vlastníka,“ dodala starostka.

Zámek je od roku 1958 kulturní památkou. Půl století fungoval jako kasárna pro pohraniční stráž. Do nástupu komunistů patřil šlechtickému rodu Nosticů. Jejich potomci požádali v 90. letech o jeho vydání, ale nebyli úspěšní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám