Hlavní obsah

Žalobkyně chce za zřícený most ve Vilémově vězení pro šest lidí, podmínky pro další

Právo, Jana Pechová
Havlíčkův Brod

Nepodmíněné tresty pro šest z deseti obžalovaných, podmíněné pro tři a jednoroční zákaz činnosti jednomu navrhla státní zástupkyně Zdeňka Tománková v kauze zříceného mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku. Hlavní líčení u havlíčkobrodského soudu pokročilo ve čtvrtek ke čtení závěrečných řečí.

Foto: Novinky

Zřícený most ve Vilémově

Článek

V kauze, která se zabývá tragédií ze 4. září 2014, kdy na staveništi ve Vilémově zahynuli čtyři dělníci a dva další byli zraněni, státní zástupkyně žaluje deset lidí – stavbyvedoucí, manažery, úředníky, technický dozor a koordinátory bezpečnosti práce. Dává jim za vinu obecné ohrožení z nedbalosti.

„Porušili důležité povinnosti vyplývající z jejich zaměstnání. Pokud by si řádně plnili povinnosti, k neštěstí by nedošlo,“ řekla žalobkyně. Podle ní neměl pád mostu jedinou příčinu, a proto za příčinu lze považovat jednání každého z obviněných, kteří se nekonáním spolupodíleli na celé tragédii.

Čtyřem stavbyvedoucím, technickému dozoru investora a jednomu manažerovi navrhla státní zástupkyně nepodmíněné tresty odnětí svobody v polovině zákonné sazby, která je dána rozmezím tři až deset let, ve věznici s ostrahou, a zákaz činnosti na šest let.

Dalšímu stavbyvedoucímu navrhla k šestiletému zákazu činnosti pětiletou podmínku, podmíněné tresty v délce čtyři a tři roky navrhla také pro úřednici krajského úřadu a koordinátorku bezpečnosti práce, další koordinátor bezpečnosti práce čelí ročnímu zákazu činnosti.

Chybějící obžalovaní

Hned první z obhájců obžalovaných stavbyvedoucích Marek Ječmen ale obžalobu velmi důrazně odmítl s tím, že staví na konstrukci kolektivní odpovědnosti.

„Bylo povinností obžaloby určit jednu trestněprávní příčinu vedoucí k následku. Na to zcela rezignovala,“ prohlásil. Výpověď znalce Ladislava Klusáčka označil za „krytí spřáteleného projektanta“ a snažil se soud přesvědčit o tom, že hlavní vina byla v chybném projektu. „Můj klient nemá možnost provádět práce jinak než s důvěrou v projektovou dokumentaci,“ řekl mimo jiné a upozornil na celou řadu rozporů ve výpovědích projektantů.

K jeho argumentaci se pak přiklonili i další obhájci, kteří vesměs požadují pro obžalované úplné zproštění viny. Advokát Ondřej Málek dokonce zmínil, že zatímco jeho klient v době pádu mostu na stavbě nebyl, „někteří lidé mezi obžalovanými chybějí“.

Rozsudek by měl padnout 29. června.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám