Hlavní obsah

Soud zpřísnil podmínky za metanol

Právo, vtk
Brno

Brněnský krajský soud ve čtvrtek v odvolacím řízení mírně zpřísnil podmínky trojici lidí odsouzených v případu muže z Veselí nad Moravou na Hodonínsku. Ten se otrávil v roce 2012 po vypití nelegálně vyrobeného alkoholu, který obsahoval metanol. Soud je neuznal vinnými z jeho smrti, ale potrestal je za ohrožování zdraví závadnými potravinami.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Případem se soud zabýval potřetí. Obžalovaným hrozilo až desetileté vězení. Rozsudek krajského soudu je pravomocný, odsouzení i žalobce se ale s kauzou ještě mohou obrátit na Nejvyšší soud.

Kvůli smrti 29letého muže, který zemřel v září 2012 po vypití otráveného alkoholu, původně obžaloval státní zástupce Stanislava Pražana, Libora Drábka, Františka Bačíka a Ivanu Ondrušovou. Spis uvádí, že si muži pančovaný alkohol přeprodávali, až skončil u Ondrušové, která jej nabízela lidem ve svém stánku ve Veselí nad Moravou.

Tam si jej zakoupil i Martin H. den předtím, než skončil v nemocnici. Nevypil jej ale na místě. Láhev si odnesl, na což upozorňuje obhajoba. Podle ní totiž není jasné, zda muže zabil alkohol od Ondrušové, nebo nějaký jiný destilát. Z láhve zakoupené u Ondrušové prý pili čtyři lidé a ostatním třem se nic nestalo. Krajský soud vinu obžalovaných ohledně ohrožování zdraví přesto potvrdil a podmínky pro Drábka, Bačíka a Ondrušovou jen nepatrně zvýšil.

Kvůli metanolu zemřelo 50 lidí

Drábkovi a Bačíkovi zpřísnil trest na tři roky vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky. Ondrušová dostala 2,5 roku vězení, které má podmíněně odložené na tři roky. U Pražana soud od uložení trestu upustil. Pražan totiž dostal již v minulosti za nelegální obchody s lihem souhrnný trest devět let za mřížemi. Pražan si ho nyní odpykává ve vězení.

Metanolová aféra vypukla v září 2012, kdy se objevily první případy úmrtí po požití nelegálně vyráběných lihovin s obsahem jedovatého metylalkoholu. Poslední člověk, jehož úmrtí je spojováno s hlavní vlnou metanolové kauzy, zemřel na konci února 2014. Celkem zemřelo kolem 50 lidí, další připravil alkohol o zdraví. Míchači směsi Rudolf Fian a Tomáš Křepela byli už dříve odsouzeni na doživotí, hlavní distributor Jiří Vacula přijal patnáctiletý trest. Za mřížemi skončilo i mnoho prodejců otráveného alkoholu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám