Hlavní obsah

Za tragickou nehodu v Úštěku dostala mladá řidička tři roky

Právo, ČTK, koc

Na tři roky do vězení za usmrcení z nedbalosti poslal ve středu litoměřický soud za loňskou tragickou nehodu dvacetiletou Simonu Prágrovou. Mladá žena řídila plně obsazené auto, které sjelo ze silnice a narazilo do stromu. Při havárii zemřeli tři mladí lidé. Řidička podle soudu nepřizpůsobila jízdu podmínkám. Rozsudek není pravomocný.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obžalovaná Simona Prágrová se svým obhájcem.

Článek

Tragédie se stala 3. září nad ránem na silnici I/15 u obce Zimoř. Mladí lidé směřovali po noci strávené na diskotéce v Úštěku domů. Jen několik stovek metrů za obcí skončilo v táhlé zatáčce auto v příkopu a poté narazilo do stromu. Tři lidé utrpěli smrtelná zranění.

Dopravní znalec Jiří Gregora při zahájení líčení řekl, že v době vyjetí mimo silnici jelo auto rychlostí 78 až 88 kilometrů za hodinu. Vyjetí nepředcházela žádná brzdná dráha a bylo plynulé.

Zranění obětí byla podle lékařky Andrey Vlčkové fatální. Dva nepřipoutaní mladíci, kteří seděli vzadu, utrpěli devastující zranění hlavy, protože se po nárazu udeřili obrovskou silou o střechu auta a zemřeli okamžitě. Kdyby byli připoutaní, zřejmě by podle Vlčkové přežili. Třetí obětí je kamarádka Prágrové, která byla na sedadle spolujezdce připoutaná. Auto narazilo do stromu u její strany. Záchranáři bojovali o život dívky marně. Další mladík, který jako jediný kromě Prágrové přežil, utrpěl zlomeniny. Řidička měla otřes mozku.

Pokud byla rušena za jízdy, rozhodně neměla jet tak rychle, jak jela.
předsedkyně senátu Halka Lacinová

Prágrová před soudem vypověděla, že ji mladík, který seděl za ní, nejprve bouchal do hlavy. Následně podle ní vzal vlaječku fotbalového klubu a chtěl ji vyhodit. Z nehody si nic nepamatuje. „Pokud byla rušena za jízdy, rozhodně neměla jet tak rychle, jak jela. Je otázkou, nakolik to byla rychlost přiměřená v dané situaci, ve které se paní obžalovaná nacházela," uvedla předsedkyně senátu Halka Lacinová.

Za usmrcení z nedbalosti hrozilo Prágrové až šest let vězení. Soud tříletým trestem vyhověl návrhu státní zástupkyně. Prágrové navíc zakázal na čtyři roky řízení.

Nicméně obžalovaná byla dlouholetou kamarádkou paní poškozené, tak bych minimálně z lidského hlediska očekávala, že přijde k rodině a řekne, že jí je líto, co se stalo.
předsedkyně senátu Halka Lacinová

Dívka dál řídí, pozůstalým se zatím neomluvila. Podle senátu dívka litovala jen sama sebe a neprojevila žádnou sebereflexi. „Když si někdo myslí, že něco neudělal, tak chápu, že nejde a neomluví se. Nicméně obžalovaná byla dlouholetou kamarádkou paní poškozené, tak bych minimálně z lidského hlediska očekávala, že přijde k rodině a řekne, že jí je líto, co se stalo. Prostě nějakým způsobem projeví účast, což se v daném případě absolutně nestalo," připomněla soudkyně.

Prágrová má navíc zaplatit škodu zdravotním pojišťovnám. Pozůstalé, kteří žádali za smrt svých blízkých milióny korun, soud odkázal na civilní řízení. Rozsudek není pravomocný, Prágrová se okamžitě odvolala, státní zástupkyně a zmocněnci poškozených si ponechali lhůtu. Případ tak míří ke krajskému soudu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám