Hlavní obsah

Ocenění Tomáše Ortela opět řeší soud, dali mu cenu Karla Kryla

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Spolek Lidé lidem ocenil písničkáře Tomáše Ortela, když mu loni na demonstraci v Praze věnoval cenu nazvanou podle Karla Kryla. Skupinu několika Ortelových příznivců ale zažalovala vdova po Karlu Krylovi, které vadí užívání jména a podoby jejího muže bez jejího vědomí. Jeden soud už jí dal za pravdu, spor v úterý řešil odvolací Krajský soud v Plzni.

Foto: Právo

Muži ze spolku před jednáním okresního soudu. Archivní foto

Článek

K němu se odvolali právě Ortelovi příznivci, kteří nebyli spokojeni s loňským verdiktem plzeňského okresního soudu. Senát jim v říjnu nařídil, aby se Marii Magdaleně Kryl omluvili a zdrželi se používání Krylovy podobizny a jména bez souhlasu jeho pozůstalých.

„Tomáš Ortel je kontroverzní osobnost a žalobkyně nechce, aby s ním byl Karel Kryl spojován,“ řekl u soudu právní zástupce Krylovy vdovy Tomáš Bejček. Advokát už dříve poukazoval na to, že Ortel působil v neonacistické kapele Conflict 88. Podle Bejčka se spolek skrze Karla Kryla snažil jen zviditelnit za účelem politické propagace, a zneužil tak Krylovo jméno a osobnost a zneuctil jeho památku, vážnost, čest a důstojnost.

Ortel je prý nástupcem Kryla

Naopak Ortelovi příznivci tvrdí, že Ortel je Krylovým nástupcem. „Cena měla oslavit památku Karla Kryla. Karel Kryl byl disident, což se dá říct i o Tomáši Ortelovi. Oba šli proti establishmentu,“ uvedl zástupce žalovaného spolku Lidé lidem Oldřich Lukáš.

Spolek, který cenu vytvořil, ji nazval Zlatou cenou odkazu Karla Kryla. Zesnulý zpěvák je na ní vyobrazen společně s kytarou a Pražským hradem. Ortel převzal cenu z rukou zástupců spolku loni v květnu na demonstraci na pražské Letné, kde vystupoval. Vdovu po Krylovi spolek o souhlas nežádal.

Lukáš se hájil tím, že Kryl je známou osobností, jejíž tvorba je kulturním bohatstvím země. „Duchovní odkaz je záležitostí celého národa,“ uvedl Lukáš. Zároveň poukázal na to, že fotky nebo citáty slavných osobností jsou běžně používány na různých demonstracích.

Krajský soud v Plzni ve věci zatím nerozhodl. Verdikt by měl padnout do konce měsíce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám