Hlavní obsah

Čtrnáctiletý chlapec zemřel v potrubí libereckého bazénu, plavčík půjde před soud

Liberec

Okresní státní zastupitelství podalo po téměř dvouletém vyšetřování obžalobu na 24letého plavčíka kvůli úmrtí 14letého chlapce v aquaparku v Liberci. Na dotaz Novinek to řekl státní zástupce Bedřich Skalický. Hoch byl nalezen mrtvý v odtokovém potrubí atrakce Divoká řeka. Policie zjistila, že chlapec spolu s kamarády otvor násilně otevřel.

Foto: Michael Polák, Právo

Rodina a kamarádi kvůli tragédii zapálili u vchodu do bazénu svíčky. Archivní foto.

Článek

Obžaloba byla podána na začátku května a soud už nařídil hlavní líčení. „Je nařízeno jednání na 27. června 2018 od 8.30 hodin,“ uvedl mluvčí Okresního soudu v Liberci Přemysl Pechlát.

Policisté plavčíka obvinili až loni v červnu z trestného činu usmrcení z nedbalosti, protože čekali na zpracování znaleckého posudku. Muži hrozí až šestileté vězení.

Policie řešila také počínání tří v té době nezletilých chlapců, tuto část ale soud vyloučil k samostatnému projednání. Soud jim může uložit různá výchovná opatření, nikoliv však trest vězení.

Podle znalce selhal lidský faktor 

Podle posudku neštěstí způsobili chlapci tím, že násilně otevřeli otvor sání v potrubí Divoké řeky.

„Znalec má za to, že v tomto případě ‚selhal‘ lidský faktor. Tedy, že se zaměstnanec plaveckého bazénu, v rozporu s náplní práce, dostatečně nevěnoval sledování situace u vodní atrakce Divoká řeka, kde delší dobu probíhalo násilné jednání čtyř osob,“ uvedla loni mluvčí policie Vlasta Suchánková. Podle policie tak plavčík porušil své pracovní povinnosti.

Čtrnáctiletý chlapec zemřel v aquaparku 3. září 2016. Když otec chlapce oznámil, že se jeho syn nevrátil domů, začali policisté prohledávat celý bazén. Posléze jej našli v odtokovém potrubí. Hoch se udusil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám