Hlavní obsah

Chlapci si domluvili bitku. Za bodnutí do hrudníku dostal útočník podmínku

Praha

Pražský městský soud ve středu uložil podmíněný trest šestnáctiletému chlapci, který loni bodl do hrudníku o rok mladšího soka před předem domluveným pěstním soubojem. Státní zástupkyně na hocha podala obžalobu pro pokus o vraždu, soudní senát však skutek překvalifikoval na pokus o těžké ublížení na zdraví. Verdikt je pravomocný.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Chlapci hrozilo maximálně pět let vězení. "Podle názoru soudu nebylo prokázáno to, že úmysl směřoval k usmrcení," uvedl předseda soudního senátu Jan Kadlec.

Zároveň ale upozornil, že k závažnějšímu poranění napadeného hocha nedošlo jen shodou náhod. Potrestaný chlapec se bude muset podrobit dohledu probačního úředníka a absolvovat převýchovný program pro mladistvé pachatele.

K bitce mezi šestnáctiletým hochem a jeho patnáctiletým vyzyvatelem mělo dojít loni 20. července na louce v Praze 10. Mladíci si ji domluvili přes Facebook, přičemž iniciátorem souboje byl podle soudu mladší z nich, kterého jeho okolí popsalo jako impulzivního a dominantního. Obžalovaný chlapec, který je zavalitější postavy a pochází z ciziny, výzvu k bitce akceptoval, přestože se soka bál.

Nechtěl být za zbabělce

Svůj souhlas později zdůvodnil tím, že jinak by byl v kolektivu za zbabělce. Na cestu se vybavil zavíracím nožem. "Není prokázáno, že tam šel v úmyslu, že nůž použije. Patrně se chtěl jistit," popsal soudce s tím, že druhý z chlapců nůž nosil běžně. Na smluveném místě využil obžalovaný snížené pozornosti soupeře, který si před rvačkou odkládal oblečení. Vytáhl nůž z kapsy a druhého hocha bodl do pravé strany hrudníku.

Když se dal napadený na útěk, útočník po něm nůž ještě hodil. Zraněný chlapec, kterému přivolala pomoc svědkyně incidentu, pak strávil několik dní v nemocnici. "Mladistvý musel být minimálně srozuměn s tím, že může způsobit těžkou újmu na zdraví," konstatoval Kadlec.

Nůž se zastavil o žebro

Napadený i obžalovaný měli štěstí, že nůž se při ráně zastavil o žebro, takže nezpůsobil vážnější poranění. Soudní znalec uvedl, že při směru rány a síle střední intenzity nemohl nůž zasáhnout tepnu. Mohl poranit plíci, což by však bezprostředně neohrozilo život napadeného.

Chlapec, který ve čtvrtek oslaví sedmnácté narozeniny, se nyní musí chovat řádně ve zkušební době dlouhé 2,5 roku. V opačném případě si odpyká 1,5 roku odnětí svobody. Soud přihlédl k tomu, že se mladík k činu přiznal a že spolupracuje s Probační a mediační službou.

Reklama

Výběr článků

Načítám