Hlavní obsah

Konopí je požehnáním pro tuto planetu, řekl soudu jeho propagátor a dostal podmínku

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Marný boj s českou justicí vede už několik let propagátor léčby pomocí konopí Dušan Dvořák. Soudy opakovaně odmítají jeho argumentaci o tom, že pomáhá zachraňovat lidské životy a zmírňuje utrpení nemocných, justice včetně Nejvyššího a Ústavního soudu vidí za jeho činností nelegální pěstování konopí. Naposledy jej za nedovolenou výrobu a nakládání s omamnými a psychotropními látkami potrestal brněnský krajský soud podmínkou.

Propagátor konopí dostal podmínkuVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Dvořák podle verdiktu pěstoval u svého domu na Prostějovsku nejméně stovku rostlin konopí, další konopí už sušil doma. Podle vyšetřovatelů tak mohl získat až tři kilogramy sušených rostlin. Okresní soud v Prostějově jej za to potrestal 36 měsíci s podmíněným odkladem na čtyři roky, k tomu rozhodl o zabavení celé úrody.

Neúnavný propagátor léčivých účinků konopí Dvořák se proti verdiktu odvolal s tím, že rostliny pěstoval pro svou potřebu spojenou s léčebným užíváním, stejná motivace ho vedla i k tomu, že konopí dal i dalším lidem. „Jeho jednání bylo vedeno tím, aby konopí poskytl těm, kteří je potřebují k léčbě,“ tvrdil u odvolacího soudu jeho advokát.

Nechce legalizaci 

Sám Dvořák před soudem vystupoval bojovně. „Nestrpím, aby mi lidi v talárech plivali do ksichtu,“ započal svůj výstup. „Na konopí nelze vytvořit závislost, je to asi tak stejné jako u kávy. Konopí je požehnáním pro tuto planetu. Ale ani já tady nechci žádnou divokou legalizaci,“ upozornil.

Dušana Dvořáka (uprostřed) přišla k soudu podpořit početná skupina sympatizantů

Senát v čele s Vlastimírem Čechem si sice trpělivě jeho proslov vyslechl, ale neměl pro něj žádné pochopení. „Dokazování před soudem prvního stupně bylo provedeno dostatečně a byl zjištěn skutkový stav věci, o němž nejsou pochybnosti. Několikrát už v souvislosti s činností pana obžalovaného rozhodoval i Ústavní soud a Nejvyšší soud, který uvedl, že léčebná činnost obžalovaného mu není kladena za vinu a skutečnost, že pomáhal lidem, se odrazila v mírném trestu. Pěstování konopí pro léčebné účely v malém množství by mohl být jen přestupek, ale rozsah činnosti obviněného to nedovoluje,“ vysvětlil Čech.

Sám Dvořák po jednání Právu řekl, že jej soudní rozhodnutí od jeho činnosti neodradí a počítá, že kvůli svému přesvědčení může nakonec skončit i za mřížemi. „Já chci, aby se takhle věc vyřešila a aby kvůli tomu už netrpěli lidé,“ prohlásil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám