Hlavní obsah

Policie stíhá exministra práce Drábka pro dotační podvod

– Praha • Aktualizováno
Právo, Jan Menšík, dan

Policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili bývalého ministra práce a sociálních věcí za TOP 09 Jaromíra Drábka. Ten rezort vedl v letech 2011 až 2012. Spolu s dalšími dvěma vedoucími pracovníky ministerstva je stíhán kvůli podezření z dotačního podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby.

Foto: Petr Horník, Právo

Jaromír Drábek (TOP 09)

Článek

Informaci o stíhání ve středu zveřejnil mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej, avšak rozhodnutí mělo podle médií padnout už před čtvrt rokem.

Sám Drábek vyvěsil na své webové stránky prohlášení, kde potvrzuje, že byl na konci února obviněn.

„Jsem trestně stíhán za to, že jsem opakovaně podepsal změnu zakládací listiny příspěvkové organizace ministerstva. Kreativní výklad policie je, že jsem tyto změny provedl úmyslně protiprávně, přičemž ani úmysl, ani protiprávnost není usnesením o zahájení trestního stíhání ani jeho odůvodněním jakkoli doložena,“ napsal tehdy. Své stíhání tak považuje za vykonstruované.

Kalousek: Drábek je čestný člověk

Drábka se zastal šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, který byl předsedou strany v době, když Drábek byl ministrem práce. „Jsem si naprosto jist, že se Jaromír Drábek nikdy z veřejných peněz osobně neobohatil. V tomto mu, jako čestnému člověku naprosto věřím. A zbytek ať vyšetří policie,“ řekl Právu Kalousek.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil uvedl, že není možné případ hodnotit dříve, než ho policie a státní zástupci posoudí. „Překvapuje mě ale, že se kauza rozbíhá s takovým odstupem po tolika letech,“ řekl Právu Pospíšil.

Dalším obviněným by podle iDnes měl být Drábkův bývalý náměstek Vladimír Šiška, který si v současné době odpykává čtyři roky ve vězení za zmanipulování zakázek na výplatu sociálních dávek. Šiškův advokát Tomáš Sokol se k trestnímu stíhání odmítl jakkoliv vyjádřit.

Převádění fondu

Z přípravy dotačního podvodu je obviněn také bývalý vedoucí z jednoho oddělení ministerstva. Věc se podle všeho týká Institutu výchovy bezpečnosti práce, kdy měli Drábek společně se Šiškou tuto instituci převést na státní příspěvkovou organizaci „Fond dalšího vzdělávání“. Podle Ibeheje se tak mělo stát nezákonně.

Dva obvinění podali proti svému stíhání stížnost. Dozorující státní zástupce Městského státního zastupitelství v Praze o nich zatím nerozhodl. „K věci se vyjadřuje policie. Zatím nebudeme nic zveřejňovat,“ odmítla sdělit podrobnosti Štěpánka Zenklová, mluvčí státního zastupitelství.

Do trestního řízení se jako další poškozený přihlásilo také ministerstvo práce a sociálních věcí. Ministryně Jaroslava Němcová (ANO) nechala zřídit pracovní skupinu, jež má do budoucna zajistit ochranu zájmů při ochraně majetku České republiky v těchto trestních věcech.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová (ANO).

„Jedná se o velmi závažnou problematiku ohrožující ve značném rozsahu jak ekonomické zájmy Česka, tak i ekonomické zájmy EU a poškozující zahraničněpolitické zájmy naší republiky. Navrhla jsem proto policejnímu prezidentovi zřízení zvláštní vyšetřovací skupiny za účelem objasnění trestné činnosti spáchané ke škodě majetku ČR v resortu MPSV,” uvedla Němcová.

Vyčíslení škody, kterou jednání obviněných ministerstvu způsobilo, bude předmětem trestního řízení. Němcová současně nařídila kroky, které mají zabránit dalšímu poškození ministerstva.

Další obvinění pro Šišku

Šiška, který byl odsouzen na čtyři roky do vězení, si měl původně za zmanipulování zakázky v roce 2011 odpykat šest let. Pražský vrchní soud mu trest v polovině roku 2017 zkrátil na čtyři roky. Podle obžaloby měl Šiška sám rozhodnout o změně systému výplaty sociálních dávek. aniž by vypsal otevřenou soutěží na základě nejnižší nabídnuté ceny.

Foto: Novinky

Vladimir Šiška přichází k soudu z výkonu trestu

Exnáměstek měl kvůli získání zakázky pro společnost Fujitsu Technology ohnout podmínky platné rámcové smlouvy, kterou ministerstvo podepsalo v roce 2008. Kromě trestu měl Šiška zaplatit také pokutu 282 miliónů korun, vrchní soud tuto povinnost však z rozsudku vypustil.

Podle nepravomocného verdiktu pražského městského soudu je Šiška také vinen v kauze vydírání firmy OKsystem a zneužití pravomoci.

Právě kvůli jeho trestním kauzám rezignoval v říjnu 2012 Drábek na post ministra práce a sociálních věcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám