Hlavní obsah

Z Obřích skal v Jeseníkách se zřítil slovenský turista

Právo, jr

Při pokusu o zlézání Obřích skal v Jeseníkách se v úterý dopoledne zřítil jednapadesátiletý slovenský turista. Po pádu z výšky asi čtyř metrů se těžce zranil. Do traumacentra Fakultní nemocnice v Olomouci ho dopravil záchranářský vrtulník.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Muž se vážně zranil při zlézání skal v Jeseníkách. Ilustrační foto

Článek

„Vyrazili jsme na terénní čtyřkolce a na místo nehody jsme se dostali krátce před vozem Rychlé zdravotnické pomoci, který byl také přivolán. Podle svědků muž neupadl do bezvědomí, ale měl tržnou ránu na hlavě a na ruce. Kromě toho jsme měli spolu se zdravotníky podezření na vnitřní poranění i poranění páteře a otřes mozku,“ uvedl člen Horské služby Jeseníky Roman Fišnar.

Záchranářský vrtulník vysadil na místo lékaře. Z Ramzové pak zraněného letecká záchranka transportovala do Olomouce. Předtím pomohli horští i zdravotničtí záchranáři i turisté z okolí.

„Upozorňuji turisty, že není vhodné, aby se bez zkušeností a patřičného jištění vydávali na skalní lezecké trasy. I pád z několika málo metrů může pak přivodit velmi těžká poranění a v případě pádu na hlavu může skončit i smrtí,“ důrazně varoval turisty v Jeseníkách Michal Klimeš, náčelník Horské služby Jeseníky.

Připomněl, že v těchto dnech i při hezkém a slunném počasí na skalách vane silný nárazový vítr, který může neopatrného lezce srazit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám