Hlavní obsah

Exposlanec Maixner přiznal podíl na prodeji zbraní

Právo, Ivana Cihlářová

Bývalý republikánský poslanec Pavel Maixner a další dva z celkem šesti spoluobžalovaných, Maixnerův bývalý zaměstnanec Bohumír Batrla a jeho pražský známý Jakub Bednář, se ve středu před Obvodním soudem pro Prahu 6 přiznali k podílu na nelegálním obchodu se zbraněmi.

Článek

Prodejem deseti samopalů, kulovnice a pistole si během loňského jara měli vydělat asi 370 tisíc korun.

Údajní kupci ale byli nasazení policisté a předání poslední, jimi iniciované dodávky devíti samopalů v ceně asi 270 tisíc korun, skončilo loni v červnu zatčením všech mužů. Ti pocházejí ze severní Moravy, Prahy a východních Čech.

U všech se pak při následných domovních prohlídkách našlo kromě legálně držených zbraní i na čtyřicet kusů nelegálně přechovávaných vojenských a loveckých pušek, brokovnic, pistolí či revolverů. Za nedovolené ozbrojování jim nyní hrozí až pět let vězení.

Všichni obžalovaní ale svorně odmítají, že by byli členy organizované skupiny, jak tvrdí státní zástupkyně, a označují se za pouhé milovníky či sběratele historických zbraní.

Chtěl si přivydělat a narazil na policisty

Na jejich "koníčka" by možná policie nikdy nepřišla, kdyby číšník Jakub Bednář neztratil koncem roku 2003 práci. Protože se dostal do finančních nesnází, napadlo ho, že by mohl přes svého známého Maixnera získat nějaké zbraně a provizí za jejich prodej si přivydělat. Když ale pátral po kupcích, dohodil mu kamarád jako zájemce policejní agenty.

Maixner pak podle svých slov "podlehl jeho tlaku" a přes Batrlu, zaměstnaného v jeho bezpečnostní agentuře, mu nakonec něco opatřil. Podle jeho slov se ale jednalo o zbraně sběratelského charakteru. Jednoznačně prý odmítl zakázku na granáty a semtex, které se policejní agenti snažili přes Bednáře také získat.

Batrla včera u soudu uvedl, že pro zbraně jezdil na Moravu k důchodci Františku Čechovi. Ten vypověděl, že je měl od dalšího obžalovaného, Tomáše Pyše, který je měl kupovat ve špatném stavu po burzách a pak opravovat a kompletovat. Pyš ale Čechovu výpověď kategoricky popíral s tím, že mu nikdy žádnou zbraň nelegálně neprodal.

Sám Čech přitom prý za tato zprostředkování neměl ani korunu. "Víte, já jsem fanda do zbraní. To není koníček, to je kůň," reagoval Čech na otázku, proč něco takového zadarmo vůbec dělal.

Bednář prý také prodal dva samopaly dalšímu z obžalovaných, pražskému strážníkovi Petru Tomáškovi. Ten ale tvrdí, že od něho koupil jen legálně drženou pistoli.

Posledním obviněným je Batrlův známý Pavel Halický. Ten měl doma bez povolení pušky a pistole, které ale prý už před mnoha lety koupil na burzách.

Protože se včera nepodařilo vyslechnout všechny svědky a také soudní znalce, soudkyně Markéta Binderová další jednání odročila na 9. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám