Hlavní obsah

Kolaboval, tak jsem zmáčknul knoflík, hájí se muž, který odpojil příbuzného od přístrojů

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Odpojit od přístrojů svého příbuzného, který ležel ve vážném stavu po dopravní nehodě v ústecké Masarykově nemocnici, se měl pokusit loni na jaře 38letý František Rajz. Ten se od středy před Krajským soudem v Ústí nad Labem zpovídá z pokusu vraždy. Pacientovi pomohli lékaři a sestry. Rajzovi, který je stíhán na svobodě, hrozí až 20 let vězení.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaný František Rajz u soudu

Článek

Čin se měl stát loni 22. dubna odpoledne na jednotce intenzivní péče ústecké nemocnice. Rajzův příbuzný tam ležel po nehodě, která se stala 4. dubna u obchodního centra v Trmicích nedaleko Ústí nad Labem. Utrpěl mimo jiné zlomeniny obratlů a byl nepohyblivý a nemohl ani mluvit.

„Vypnul tlačítko start/stop lineárního dávkovače noradrenalinu, injektomatu s označením 1.1, uzavřel tlačku infusního setu, dávkujícího roztok antibiotik a uzavřel tlačku infusního setu, dávkujícího roztok minerálních látek, které společně s umělou ventilací udržovaly základní životní funkce poškozeného a ihned poté příslušný box urychleně opustil,“ popsal čin v obžalobě státní zástupce Vladimír Jan.

Rajz před soudem odmítl vypovídat, ten tak četl jeho dřívější výpověď. „Byl jsem u něj na návštěvě poslední, už ale kolaboval. Měl pěnu u pusy, tak jsem zmáčkl tlačítko, chtěl jsem mu pomoct. Sestru jsem nezavolal, měl jsem strach, že jsem něco zmáčkl a bylo by to na mě,“ vypověděl dříve Rajz.

Podle psychologů jsou jeho intelektové schopnosti slabé, odpovídají výraznému podprůměru.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaný František Rajz

Přerušení přívodu léčiv způsobilo podle obžaloby rychlý pokles krevního tlaku a snížení srdeční frekvence se snížením průtoku okysličené krve životně důležitými orgány. Poškozenému tak měla hrozit srdeční zástava s těžkým poškozením mozku. To se ale nestalo, protože včas zasáhl zdravotnický personál oddělení JIP.

Poškozený si podle své výpovědi, kterou soud také četl, přeje, aby byl Rajz odsouzen k vězení. „On si zaslouží za to, co mi udělal, aby byl potrestán. Kdyby mě nezachránili doktoři, tak by mě zabil,“ uvedl poškozený.

Jednání má pokračovat v pátek, pak bude odročeno. Obhajoba si přeje výslech svědkyně, která byla s Rajzem v nemocnici. Ta ale dlouhodobě žije na Slovensku.

Reklama

Výběr článků

Načítám