Hlavní obsah

Třetí Češka si odsedí doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vrchní soud v Praze ve středu potvrdil doživotí pro několinásobnou vražedkyni Jaroslavu Fabiánovou. Stala se tak třetí ženou s nejvyšším trestem v České republice.

Článek

Jaroslava Fabiánová (39) za svůj život připravila o život celkem čtyři lidi. Jde o třetí Češku, které naše justice uložila nejpřísnější možný trest. Svou půlhodinovou závěrečnou řeč přednášela spatra a používala takových výrazů, že by se za ně nemusel stydět ani advokát s dlouholetou praxí.

"Jak si někdo může myslet, že bych se s prominutím při mé inteligenci (Fabiánová je podle znalců nadprůměrně inteligentní) vracela do bytu zakrýt trestný čin krádeže mnohem závažnějším trestným činem vraždy, za který mi hrozí mnohem vyšší trestní sazba?" hřímala sebejistě. Slovně stihla napadnout jak kriminalisty, státní zástupce a soudce, tak i znalce.

Všichni podle ní odvedli nedokonalou práci. "Ano, kradla jsem a uspávala. Ale nikdy jsem opravdu nikoho nezabila. Já mám ruce čisté," hájila se.

Mužům se vetřela do bytu

Obžaloba Fabiánovou vinila, že v roce 2003 zavraždila dva muže. První byl na konci května třiaosmdesátiletý Augustin K.. Fabiánová ho v jeho bytě v Praze Na Poříčí ubodala šesti ranami, z bytu si odnesla elektroniku, obrazy a řemeslné náčiní. Druhou obětí se stal jednatřicetiletý Richard S. o tři měsíce později. V Průběžné ulici rovněž u něj doma mu zasadila dokonce 38 ran. I tentokrát mu ukradla elektroniku a také šest tisíc v hotovosti.

Na obou místech zanechala své otisky prstů i stopy DNA. Také svědci potvrdili, že s oběma muži byla v inkriminovanou dobu v kontaktu. Pokaždé se jednalo o osoby, které náhodou potkala. Policie dlouho razila verzi, že se Fabiánová živí prostitucí. Průběh soudního jednání však ukázal, že se spíše pod touto záminkou vtírala mužům do bytu. Jak sama Fabiánová uvedla, dlouhá léta žila s přítelkyní Marií.

Od 16 let po kriminálech

Kriminální zkušenosti Fabiánové se datovaly již od jejího útlého mládí. Již jako šestnáctiletá, když ji matka údajně vyhodila z domova a ona nedokončila střední učiliště, zavraždila téměř osmdesátiletého muže. V jeho bytě mu zednickým kladívkem a šídlem zasadila 20 ran. Soudy tehdy mladistvé uložily 4,5 roku vězení.

Po návratu na svobodu se živila okrádáním, své oběti obvykle nejprve uspala hypnotiky. Jeden z nich v roce 1994 uspávací medikamenty nepřežil, neboť se jednalo o kardiaka. Fabiánová byla odsouzena k 10 letům. Když byla předčasně podmíněně propuštěna z vězení, spáchala tyto poslední dvě vraždy.

Odvolací soud včera potvrdil, že jiný než doživotní trest u Fabiánové nepřipadá v úvahu. "Skutečně se jedná o výjimečný případ. Od 16 let žije kriminálním způsobem života a neštítí se ani takových praktik, jako usmrtit člověka za účelem získání finančních prostředků," uvedl předseda senátu Jiří Lněnička. Proti rozhodnutí soudu se nelze odvolat, pouze podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Fabiánová tak podle jejího advokáta Stanislava Chmury s největší pravděpodobností učiní.

Je třetí ženou, která dostala doživotí

Před Fabiánovou byly na doživotí odsouzeny dvě Češky. Miroslavu Kukačkovou (77) poslal německý soud na doživotí v roce 1998 za to, že nechala zavraždit svého manžela německého občana Otto Kukačku. Kukačková si podle rozsudku najala dva nájemné vrahy, kteří jejího chotě uškrtili a schovali do kufru jeho auta.

Druhou Češkou odsouzenou na doživotí je známá Dana Stodolová. Osm obětí, které spolu s manželem Jaroslavem za sebou v letech 2001 až 2003 zanechali, mluví samo za sebe. Dvojice si vybírala stařičké důchodce, vloupala se k nim do domu, zamordovala je a obrala. Pražský vrchní soud jim pravomocně uložil doživotní trest loni 30. srpna. [celá zpráva]   

Reklama

Související témata:

Související články

Třetí žena v republice dostala doživotí

Jaroslava Fabiánová byla ve čtvrtek u pražského městského soudu odsouzena k doživotnímu vězení. Podle obžaloby měla loni zavraždit dva muže. V minulosti...

Výběr článků

Načítám