Hlavní obsah

Bývalého hokejistu a radního Plzně Dvořáka soudí za dotační podvod

Právo, Patrik Biskup
Plzeň
Aktualizováno

Jako profesionální hokejista se Michal Dvořák (37) těšil velké přízni fanoušků, popularita mu po ukončení hráčské kariéry pomohla i k úspěchu v komunálních volbách v roce 2014, kdy se stal plzeňským radním pro sport. Teď se ale ocitl ve zcela jiné roli. V pátek stanul před soudem jako obviněný z dotačního podvodu. Hrozí mu až 8 let vězení.

BEZ KOMENTÁŘE: Bývalý hokejista a radní Plzně Michal Dvořák (v černém saku a bílém tričku) u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Jako spoluobviněný v případu figuruje ještě Radek Seman. Ten společně s Dvořákem vedl spolek DS Training center, kolem kterého se točí obžaloba.

Případ souvisí s dotačním projektem Sport centrum Božkovský ostrov, v jehož rámci byla v roce 2014 rekonstruována tělocvična Tělovýchovné jednoty Božkov. Více než čtyřmiliónovou dotaci z regionálního operačního programu ROP Jihozápad obdržel právě DS Training center, který měl tělocvičnu krátce předtím získat do padesátiletého pronájmu od vlastníka TJ Božkov.

Policie se začala případem zabývat v roce 2015, kdy obdržela trestní oznámení od vedení TJ Božkov. „Nenapadli jsme dotaci, ale nájemní smlouvu s DS Training center,“ uvedla předsedkyně TJ Božkov Miroslava Šteklová. Poukázala na to, že nájemní smlouvu podepsal bývalý předseda TJ Božkov bez souhlasu členské schůze. Smlouva je uzavřena na padesát let a DS Training center platí symbolický nájem tisíc korun měsíčně.

Dvořák tvrdí, že nájemní smlouvu přijal výbor tělovýchovné jednoty bez problémů. „Stížnosti a problémy nastaly až po rekonstrukci tělocvičny, kdy se změnil výbor TJ,“ prohlásil před soudem Dvořák. Sám se prý o to moc nestaral, protože v té době hrál hokej a neměl moc času. „Na administrativu kolem čerpání dotace jsme měli najatou firmu,“ dodal Dvořák.

Já neumím žádat o dotace, administrovat takové věci.
obžalovaný Dvořák

„V úmyslu umožnit nesprávné použití finančních prostředků z rozpočtu EU a z rozpočtu Plzeňského a Jihočeského kraje uvedli Dvořák jako předseda spolku a Seman jako místopředseda nepravdivé údaje v projektové žádosti o poskytnutí dotace,“ stojí v první části obžaloby. To se týká nájemní smlouvy na tělocvičnu, kterou členská schůze tělovýchovné jednoty jako rozhodovací orgán neschválila a kterou měl za zády členů TJ uzavřít se spolkem jejich bývalý předseda.

Předložil prý falešnou fakturu

V té druhé části obžaloby pak státní zástupce viní Dvořáka z toho, že v rámci předfinancování dotace pro spolek jako jeho předseda uzavřel s Komerční bankou smlouvu o úvěru, kdy předložil jako potvrzení o vynaložení vlastních finančních prostředků falešnou fakturu a příjmový doklad na částku téměř čtvrt milióny od stavební firmy Pohl cz.

Sám Dvořák, který po zahájení trestního stíhání loni v dubnu rezignoval na funkci radního, dotační pochybení odmítá. „Jsem přesvědčený o tom, že nedošlo nikde k chybě, že jsme neudělali nic nelegálního a že všechno je tak, jak má být,“ prohlásil už dříve Dvořák, který nadále zůstal v politice jako řadový zastupitel.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Bývalý hokejista a plzeňský radní Michal Dvořák (uprostřed) před soudní síní

„Měli jsme právní kancelář a firmu, která příslušnou agendu zajišťovala. Já neumím žádat o dotace, administrovat takové věci,“ tvrdí Dvořák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám