Hlavní obsah

V areálu v Děčíně unikl jedovatý fenol

Děčín
Aktualizováno

V průmyslovém areálu v Děčíně unikla ve čtvrtek ráno z cisterny na plochu jedovatá látka fenol. Při přečerpávání látky z cisterny se zřejmě protrhla hadice. Jeden vážně zraněný později zemřel v nemocnici. Další člověk je ve vážném stavu, zraněno bylo ještě 15 lidí.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Hasiči u úniku látky v Děčíně

Článek

Látka unikla v areálu podniku Chemotex v Tovární ulici kolem půl osmé ráno. „Z cisterny nákladního vozidla unikl na plochu fenol. Několik lidí se ho nadýchalo,“ uvedl mluvčí hasičů Lukáš Marvan.

„Při přečerpávání chemické látky fenol došlo k protržení hadice,“ informovala Romana Silvarová z děčínské radnice. Podle Marvana jedovatý fenol unikl na plochu v chemičce.

Na místo okamžitě vyrazili záchranáři. „Zraněné jsme rozvezli do nemocnic v Děčíně, Litoměřicích, České Lípě a Ústí nad Labem,” řekl mluvčí krajské záchranné služby Prokop Voleník. Jednoho člověka v kritickém stavu přepravil vrtulník do ústeckého traumacentra. Všichni zranění jsou dospělí lidé. Záchranáři u nich řeší hlavně poleptání látkou nebo že se jí nadýchali.

Podle ředitele Chemotexu Josefa Urbánka jsou zranění hlavně zaměstnanci firmy, řidič nákladního automobilu je externí pracovník.

Na místě jsou nyní již jen hasiči a policisté, kteří havárii vyšetřují. Podle děčínské radnice okolí továrny nebylo nijak zasaženo a není tedy nutné přijímat bezpečnostní opatření.

Fenol společnost využívá při výrobě chemických specialit. Aktuálně celá výroba podle ředitele stojí. V Chemotexu pracuje zhruba 90 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám