Hlavní obsah

Gang prodával mladou Češku v zahraničí až 30 zákazníkům denně

Novinky, Jan Středa

Kriminalisté z České republiky, Velké Británie i Irska spolupracovali na případu česko-slovenského gangu, který v zahraničí nutil Češku poskytovat sexuální služby. Denně měla podle policie až 30 zákazníků. O případu informovala ve středu mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Iva Knolová s tím, že kauza skončila na začátku března verdiktem vrchního soudu. Část skupiny putovala do vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Příběh začal v roce 2010, kdy tehdy dvacetiletá Češka odjela se svým známým do Velké Británie. Muž ji kontaktoval prostřednictvím sociálních sítí a nabídl jí práci v rodině, která v Británii pobývala. Z údajné rodiny se ale vyklubala organizovaná skupina, která ženu uvěznila a sebrala jí doklady.

K poskytování sexuálních služeb Češku násilím přinutila tehdy 43letá žena a její o rok mladší krajan. „Tento muž ji zcela ovládal, fyzicky i psychicky ji týral,“ řekla Knolová. V nepřítomnosti ženu hlídal také další muž z této skupiny.

Gang ženu nutil k prostituci, za den musela obsloužit až 30 zákazníků. Výdělky odevzdávala svým věznitelům, kteří si tak přišli na nejméně 48 800 liber, tedy asi 1,4 miliónu korun.

Zachránili ji až v Irsku

Počátkem roku 2011 odvezl ženu poslední člen této skupiny do Irska, kde ji prodal za 3000 eur (75 000 korun) a kde byla Češka nucena pokračovat v prostituci formou escort servisu. Tam se o mladou ženu začaly na popud českých detektivů zajímat místní policejní složky, ta však ze strachu o život nechtěla spolupracovat.

„Až po opakovaných snahách zahraničních kolegů se podařilo dostat ženu do České republiky, kde byla zařazena do programu na podporu obětí obchodování s lidmi,“ vysvětlila Knolová.

Detektivové tehdejšího Úvaru pro odhalování organizovaného zločinu se případem začali zabývat v roce 2011 na popud nevládní organizace. Dostatečné důkazy shromáždili až v roce 2013 a v témže roce doručili členům gangu obvinění, přičemž je předvolali k výslechu do České republiky.

Spravedlnosti neunikli

Dva z mužů však nebylo tak jednoduché sehnat. Jeden z nich byl již v roce 2010 zadržen v Británii pro znásilnění a teprve po výkonu trestu byl v roce 2015 vyhoštěn na Slovensko, odkud byl vydán do ČR. Ve stejném roce zadrželi druhého z mužů na Letišti Václava Havla poté, co přicestoval z Velké Británie.

Trestní kauza byla projednána již v roce 2017 a členové gangu odsouzeni k nepodmíněným trestům za obchod s lidmi, proti kterým se ale odvolali. „Vrchní soud v Praze přezkoumal výroky soudu, proti kterým bylo podáno odvolání a počátkem roku 2018 rozhodl o zrušení původního rozsudku,“ sdělila Knolová.

Vrchní soud ale také uložil nepodmíněné tresty. Nejstaršího z mužů odsoudil na devět let odnětí svobody, dnes 51letá žena dostala sedm a půl roku a čtyřiatřicetiletý muž byl odsouzen k šesti a půl rokům vězení. Jejich osmadvacetiletý spolupachatel byl odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody na tři roky s odkladem na zkušební dobu pěti let.

Reklama

Výběr článků

Načítám