Hlavní obsah

Zkrachovalou firmu fotbalisty Horvátha soudí za daňový únik

Právo, Patrik Biskup
Sušice

Dnes již zkrachovalá sušická firma Horvi 10, s. r. o., kterou před třemi lety založil bývalý fotbalový reprezentant a ikona plzeňské Viktorie Pavel Horváth, čelí jako právnická osoba obžalobě ze zločinu krácení daně. Z jejího textu vyplývá, že v době, kdy Horváth společnost vlastnil, měla připravit stát na DPH o bezmála 700 tisíc korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Fotbalista Pavel Horváth

Článek

Soudní jednání se koná v Klatovech, třiačtyřicetiletý Horváth v případu figuruje v pozici svědka. Jako fyzická osoba je trestně stíhána jednatelka firmy Miroslava Míčková (45), která podle Horvátha měla na starosti veškeré ekonomické, účetní a daňové věci. Horváth tvrdí, že o daňové kontrole a zjištěných nedoplatcích prý nic nevěděl.

„Nebudeme se k tomu vyjadřovat,“ uvedl Horvátův právní zástupce Stanislav Beran. Společnost Horvi 10 vznikla v březnu 2015. Jako předmět podnikání měla dálkovou autobusovou dopravu. V červenci následujícího roku Horváth firmu převedl na jiného člověka. V té době už dlužila věřitelům statisíce korun, neměla zaměstnance a nevykazovala ani žádnou činnost. Nový vlastník skončil vzápětí v konkurzu.

Prý zatajili prodej autobusu

Trestní řízení se týká druhé poloviny roku 2015. Podle obžaloby firma před finančním úřadem zatajila prodej autobusu za čtyři milióny korun a nezaplatila z něj daň ve výši 693 tisíc korun. Ze spisu vyplývá, že faktura týkající se prodeje autobusu nebyla zahrnuta do účetnictví firmy údajně z pokynu Míčkové.

„Na její příkaz jsem nesměla fakturu uvést ani v dodatečném daňovém přiznání. Bála jsem se jí nevyhovět,“ vypověděla bývalá účetní firmy Růžena P.

Podnikatelského ducha v sobě má, to asi jo. Ale spíš něco menšího
místní obyvatel

Insolvenční řízení s firmou Horvi 10 zahájil soud jen měsíc poté, co ji od Horvátha převzal třiapadesátiletý Zdeněk Duchek jako nový vlastník. Návrh na konkurz sepsal sám poté, co zjistil, že se firma topí v dluzích. Celkem se výše přihlášených pohledávek vyšplhala na 870 tisíc korun.

„V době, kdy jsem společnost pana Horvátha přebíral, byla již nefunkční a bez zaměstnanců. Bylo mi řečeno, že je bez dluhů nebo jiných problémů,“ vypověděl Duchek. Potvrdil také, že při přebírání firmy nedostal od Horvátha žádné účetní doklady. Po urgencích insolvenčního správce Pavla Vlčka dodal Horváth prostřednictvím svého právníka několik desítek nesetříděných účetních dokumentů.

Chyběly uzávěrky

Podle Pavla Vlčka v nich ale chyběly účetní uzávěrky firmy k datu jejího převodu na nového vlastníka a ke dni prohlášení konkurzu. Do insolvenčního řízení letos v lednu vstoupil plzeňský krajský státní zástupce Václav Průcha. Upozornil především na majetkové poměry dlužníka, který není vlastníkem žádné nemovitosti, a nepodařilo se u něho dohledat ani žádné cennější movité věci. „Je tak zapotřebí, aby se dlužník podrobněji vyjádřil k okolnostem a zejména k důvodům, pro které byl na jeho osobu převeden obchodní podíl společnosti z původního vlastníka Pavla Horvátha,“ napsal do vyjádření státní zástupce.

Právě tento okruh otázek se podle Průchy jeví jako relevantní v kontextu se zjištěním insolvenčního správce především ohledně nepředání účetní evidence Zdeňku Duchkovi jako novému vlastníku společnosti ze strany Pavla Horvátha jakožto jejího předchozího majitele.

Právo v této souvislosti zjistilo, že Duchek žije v obci na jihu Plzeňska, kde je zaměstnán obecním úřadem jako správce sběrného dvora. Sám tvrdí, že má vážné zdravotní potíže se zrakem. Místní lidé pochybují o tom, že by byl schopen rozjet nějakou velkou firmu. „Podnikatelského ducha v sobě má, to asi jo. Ale spíš něco menšího, provozuje tady na fotbalovém hřišti kiosek,“ řekl jeden ze starousedlíků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám