Hlavní obsah

Rumunské převaděče z D5 vydá Česko do Německa

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rumunští převaděči, kteří byli v únoru zadrženi na dálnici D5, budou vydáni do Německa. V úterý to Právu potvrdila státní zástupkyně Taťana Ulčová, která má vyšetřování na starosti a o vydání rozhodla. Čtveřice Rumunů je ve vazbě za pašování uprchlíků do Německa. Cizinci tvořili posádku dvou kamiónů, ve kterých policie při kontrole objevila 35 migrantů, z toho 13 dětí.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Zadržení převaděči čekají na rozhodnutí o vazbě.

Článek

„Všechny formality spojené s převzetím trestního stíhání už jsou vyřízené. Nyní proběhne už jen faktické předání obviněných. Po propuštění z vazby budou převezeni do SRN,“ dodala žalobkyně s tím, že součástí trestního spisu jsou i veškeré důkazy, které obstarali čeští kriminalisté.

Jeden kamión policie zastavila u Ostrova u Stříbra, v nákladovém prostoru našla 28 migrantů. Druhý vůz pak zastavili policisté kousek za tunelem Valík. V něm se ukrývalo sedm uprchlíků. Po kamiónech šli čeští policisté najisto. Tip na ně dostali právě od německých kolegů. „Měli jsme k dispozici podrobný popis souprav včetně espézetek,“ uvedl zdroj obeznámený s případem.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie našla v kamiónu u Plzně nelegální migrantyVideo: Patrik Biskup, Právo

Všichni čtyři obvinění Rumuni ve věku 26 až 37 let tvrdili, že o běžencích schovaných mezi zbožím nevěděli. „Uprchlíci podle svých výpovědí jeli v kamiónu tři dny. Ven nemohli,“ řekla tachovská soudkyně Michaela Řezníčková, která rozhodovala o vazbě.

Z výsledků vyšetřování vyplynulo, že oba kamióny s migranty vyjely z Rumunska. Pak pokračovaly přes Maďarsko a Slovensko až na západ Čech.

Za převaděčství mohou Rumuni dostat u našich sousedů až 15 let vězení, zatímco v Česku jim hrozí maximálně pět let za mřížemi. Podle informací Práva mají němečtí policisté podezření, že zadržení Rumuni byli součástí organizované skupiny zapojené do uprchlického byznysu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám