Hlavní obsah

Ve sporu o katedrálu bude rozhodovat Nejvyšší soud

Právo, vac

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Už třináct let se táhnoucím sporem mezi státem a katolickou církví o katedrálu svatého Víta a další budovy a pozemky na Pražském hradě se bude muset z podnětu Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) zabývat Nejvyšší soud.

Článek

"Po projednání s Kanceláří prezidenta republiky bylo rozhodnuto, že úřad využije možnosti podat dovolání k Nejvyššímu soudu," sdělila Právu Izabela Filová, vedoucí oddělení komunikace ÚZSVM.

Úřad totiž nesouhlasí se dvěma loňskými soudními verdikty pražského městského soudu a Obvodního soudu pro Prahu 1, které určily jako subjekty oprávněné žalovat stát Metropolitní kapitulu u sv. Víta a Kolegiátní kapitulu Všech svatých na Hradě Pražském. Bude tak pokračovat dlouholetá tahanice o to, jaké subjekty vlastně mají právo na obou stranách sporu vystupovat.

V kauze přitom padl už v prosinci 1994 rozsudek, podle něhož je vlastníkem svatovítského chrámu a dalších budov a pozemků na Hradě katolická církev. V listopadu 1995 ale pražský městský soud tento verdikt obvodního soudu zrušil a věc vrátil k novému projednání. Od té doby až dosud se soud k opětovnému řešení podstaty sporu ještě nedostal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám