Hlavní obsah

Policie navrhla další obžalobu Ratha

Aktualizováno

Policisté ve středu navrhli obžalovat bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha i ve druhé větvi korupční kauzy, která se týká údajné manipulace veřejných zakázek kraje v hodnotě 700 miliónů korun. Informaci potvrdil dozorující státní zástupce Jiří Pražák.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Exhejtman David Rath u Krajského soudu v Praze

Článek

„V předmětné trestní věci policejní orgán dnešního dne předložil zdejšímu státnímu zastupitelství vyšetřovací spis s návrhem na podání obžaloby," sdělil Pražák. Policisté konkrétně prověřovali rekonstrukce a výstavbu pavilonů nemocnic v Kladně, Mladé Boleslavi a Kolíně a dodávky sanitek pro středočeskou záchrannou službu.

Celkem šlo o zakázky za více než 700 miliónů korun. Obvinění ve druhé části korupční kauzy podle vyšetřovatelů požadovali úplatky za 66,4 miliónu korun, z toho převzali 3,4 miliónu korun. Celkem jde o devět obviněných osob a osm firem.

Případ už byl u Krajského soudu v Praze, který ho ale loni v lednu vrátil policii k došetření kvůli odposlechům, jež při vyšetřování pořídila. Podle Pražáka se při došetření kauzy nezměnil počet obvinění, počet stíhaných skutků ani právní kvalifikace. Státní zástupce zatím nechce odhadovat, jak dlouho by mohlo trvat než případ pošle znovu k soudu. Učinit také může jiné rozhodnutí.

Kauzu řeší soudy už pět let

Rath teď čeká na rozsudek v první části své kauzy, který by měl soud vynést 27. června. [celá zpráva] Tato část se týká manipulace s tendry na modernizace středočeských nemocnic, opravy zámku v Buštěhradu na Kladensku či hostivického gymnázia.

V první větvi kauzy viní obžaloba 11 lidí z manipulací se zakázkami ve stavebnictví a zdravotnictví ve Středočeském kraji. Podle žalobce Rath bral úplatky a coby tehdejší hejtman o manipulacích věděl. Soud řeší případ od roku 2013.

V obou případech kromě Ratha figuruje také Kateřina Kottová, Petr Kott, Lucie Novanská a Pavel Drážďanský. Ve druhé části pak byli navíc obviněni manažeři stavebních firem Petr Pilát a Jiří Anděl nebo šéf středočeské záchranné služby Martin Houdek.

Policie stíhá navíc také firmy, které byly podle spisu do systému zapojeny, patří mezi ně třeba stavební společnost Metrostav.

16 miliónů pro Ratha

Machinace s tendry podle spisu vypadaly tak, že Kottovi přizpůsobovali krajské veřejné zakázky za Rathova vědomí i aktivní podpory „velkým hráčům”, kdy jednoho z těchto soutěžitelů za úplatek zvýhodnili, zatímco ostatní mu záměrně dělali „křoví”. Za ovlivnění zakázek měli manažeři firem zaplatit přes 48 miliónů korun.

Rath a Kottovi stihli podle spisu převzít úplatky 38 miliónů, z toho Rath obdržel 16 miliónů. Pak je zatkla policie. Rath dlouhodobě tvrdí, že je v kauze nevinen.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám