Hlavní obsah

GIBS chce obžalobu detektiva Vokála kvůli údajnému vyzrazení razie

Právo, Radim Vaculík
Praha
Aktualizováno

Pracovníci Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) žádají obžalobu pro někdejšího detektiva již zaniklého protimafiánského útvaru (ÚOOZ) Luďka Vokála kvůli údajnému vyzrazení chystané policejní razie v kauze Vidkun z roku 2015.

Foto: Milan Malíček, Právo

Luděk Vokál

Článek

„Vyšetřovatel GIBS ukončil v těchto týdnech svou práci a s návrhem na podání obžaloby předal případ příslušnému státnímu zástupci. Jde o trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby,“ řekl v pondělí Právu mluvčí GIBS Ivo Mitáček s tím, že dotyčnému hrozí jeden rok až 5 let vězení.

O tom, zda případ pošle k soudu, rozhodne v příštích týdnech žalobce z Městského státního zastupitelství v Praze.

Inspekce Vokála obvinila loni na podzim za to, že „poskytoval informace o průběhu trestního řízení policie neoprávněným osobám“, doplnil mluvčí GIBS.

Tento případ fakticky začal už 13. října 2015 v brzkých ranních hodinách, kdy detektivové z ÚOOZ rozjeli na Olomoucku zatýkání tamních policistů, hejtmana a podnikatele kvůli únikům z trestních řízení známé jako kauza Vidkun.

Měl poslat informace, co se chystá

Jenže podřízený tehdejšího ředitele útvaru Roberta Šlachty prý toho rána poslal svému známému, brněnskému podnikateli a někdejšímu policejnímu informátorovi Albinu Arifovičovi informace o tom, co a proti komu se chystá.

Šlo o zmíněného tehdejšího šéfa oddělení operativy na odboru násilí ÚOOZ Luďka Vokála.

Ten už má na krku i jiné trestní stíhání. Týden po zásahu ÚOOZ na Olomoucku v roce 2015 jej inspekce zatkla kvůli jinému případu, ve kterém je podezřelý z vynášení informací z domovského útvaru a z korupce.

Důkazy k obvinění kvůli kauze Vidkun pak podle zjištění Práva našli vyšetřovatelé GIBS v jeho tabletu, který mu tehdy zabavili. S Arifovičem si Vokál psal přes aplikaci Viber a podle všeho udělal chybu, že si pak konverzaci nesmazal.

Arifovič měl údajně obavy, aby se zátah nedotkl jeho byznysu a lidí s ním spojených, proto se prý Vokála dotázal, o co v té kauze jde. A ten mu to údajně sdělil.

„Byla to interní informace, realizace se připravovala v utajení. Nevěděl o ní nikdo kromě úzkého okruhu osob z vedení ÚOOZ. I zasahující více než stovka policistů pak byla informována až těsně před samotnou akcí. Vokál mezi nimi přitom nebyl,“ uvedl k tomu v únoru důvěryhodný zdroj Práva seznámený s případem.

Vyzrazení se zátahu nedotklo

Vokál však s Arifovičem komunikoval ještě předtím, než o zátahu začala psát média. GIBS se však nepodařilo zjistit, kdo mu o razii řekl. Myslí si, že to mohl být někdo z jeho tehdejších podřízených.

Stíhaný je nicméně jen Vokál. Jestli se Arifovič o informace od něj podělil s někým dalším, to údajně inspekce nezjistila a z ničeho ho v této souvislosti tudíž ani neobvinila.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta. Vypovídal v kauze bývalého detektiva Jiřího Komárka.

Šlachta, který po sloučení jeho útvaru s protikorupční policií přešel k celníkům, dnes trvá na tom, že razie přesto proběhla úspěšně. Sám Právu už dříve potvrdil, že ho GIBS kvůli tomuto případu vyslechla. O tom, že by Vokál měl něco vyzradit, neví.

„Mohu pouze říct, že realizace ve věci Vidkun nebyla v žádném případě nabourána či ohrožena ani nedošlo k úniku směrem k podezřelým, že by o ní věděli. Nebyla nijak zhacena a byla úspěšná tak, jak byla naplánována,“ konstatoval Šlachta.

Vyšetřování kauzy Vidkun dodnes neskončilo. Policie v ní před dvěma a půl rokem obvinila dva tehdejší vysoce postavené policisty z olomouckého krajského ředitelství, tamního vlivného podnikatele Ivana Kyselého a tehdejšího hejtmana kraje za ČSSD Jiřího Rozbořila.

Podle ní stíhaní muži vynášeli informace z vyšetřování několika místních kauz a snažili se je i ovlivnit.

Kyselý byl obchodním partnerem olomouckého rodáka a někdejšího ministra vnitra Ivana Langra (ODS), toho ale policie nikdy z ničeho neobvinila.

Reklama

Výběr článků

Načítám