Hlavní obsah

Zlínský soud zamítl obnovu řízení u dodavatele otráveného alkoholu Vaculy

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín
Aktualizováno

Hlavní distributor smrtící metanolové směsi Jiří Vacula z Podkopné Lhoty na Zlínsku neuspěl ve čtvrtek s žádostí o obnovu řízení v hlavní větvi metanolové kauzy. Krajský soud ve Zlíně mu jeho návrh zamítl. Čtvrteční rozhodnutí není pravomocné, Vacula si proti němu podá stížnost k vrchnímu soudu.

Soud zamítl obnovu řízení u dodavatele otráveného alkoholu VaculyVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Bylo jednoznačně prokázáno, že obžalovaný spáchal skutek tak, jak je uvedeno v pravomocném rozhodnutí,“ sdělil předseda senátu Radomír Koudela.

Jiří Vacula odsouzený jako hlavní distributor otráveného alkoholu si odpykává patnáctiletý trest za obecné ohrožení. Podle obžaloby se postaral o distribuci deseti tisíc litrů otrávené směsi tvořené metanolem a etanolem mezi další odběratele.

V hlavní větvi kauzy metanol bylo v lednu 2014 obžalováno 31 lidí. Míchači kontaminované směsi, Slovák Rudolf Fian a Tomáš Křepela ze Zlína, byli odsouzeni na doživotí. Rozsudek před několika dny potvrdil Nejvyšší soud. Pravomocný rozsudek zmiňuje nejméně 117 lidí otrávených směsí, z nichž nejméně 38 zemřelo. Za mřížemi skončilo i několik prodejců otráveného alkoholu.

V rámci obnovy nebyl navržen jediný přímý důkaz, který by svědčil o jiném průběhu skutkového děje.
Radomír Koudela, soudce

Jiří Vacula na rozdíl od dvojice míchačů již dříve odešel od soudu s mnohem nižším trestem než Křepela s Fianem. „Byl mu uložen trest v jedné třetině trestní sazby. Snažil se dosáhnout zisku, dělal čin delší dobu a mělo to těžké následky,“ sdělil státní zástupce Martin Malůš. „Tento trest dostal právě proto, že spolupracoval s orgány a ke svému jednání se doznal. Trest přijal. Nechápeme, proč nyní odmítá svou vinu,“ doplnil předseda senátu.

Nemohl se prý bránit

Sám Vacula tvrdí, že se dříve neměl, jak bránit. „Mnozí poškození se nakazili od lihu, který nepocházel ode mne. Ze 117 poškozených nenesu vinu na 88 případech. Z 38 zemřelých pak na 32 případech. Neměl jsem možnost se bránit, to vše vyplynulo z navazujících soudních řízení v metanolové aféře,“ vysvětlil Vacula.

„Dodnes jsem nepochopil způsob, jak byla kauza šetřena. Aby byla více než osmdesátiprocentní neobjasněnost. To mne překvapuje. Spousta věcí se dala odhalit a vypátrat,“ poukázal na možnost většího množství distributorů, kteří odebírali smrtící směs přímo od Fiana.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Jiří Vacula se radí se svým obhájcem.

Podle předsedy senátu ale chyběly v případě podání žádosti o obnovu řízení přímé důkazy, které by vedly k jiným závěrům dřívějšího soudního rozhodnutí. Naopak zmínil několik důkazů svědčících proti hlavnímu distributorovi. „Jsou zde rozsáhlé analýzy policie, která sesbírala množství vzorků směsi. Znalecký ústav uvedl, z čeho pocházejí a že byly od jednoho zdroje. V rámci analýz policie se došlo k výsledku, že se skutek stal tak, jak bylo uvedeno. V rámci obnovy zde nebyl navržen jediný přímý důkaz, který by svědčil o jiném průběhu skutkového děje, než jak je uvedeno v dřívějších soudních rozhodnutích, které tu soud citoval,“ dodal Koudela.

Jiří Vacula byl od září 2012 do července 2014 ve vazbě, následně se přesunul k výkonu trestu odnětí svobody. Celkem si tedy podle ČTK odseděl už přes pět let ze svého patnáctiletého trestu vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám