Hlavní obsah

Zloděj vyskočil z pátého patra služebny, soud potvrdil policistovi podmínku

Právo, Petr Kozelka

Špatně podle verdiktu brněnského Krajského soudu hlídal policista Jiří Zemánek zadrženého recidivistu na služebně Brno-Výstaviště. Podezřelého totiž jen ledabyle připoutal k zábradlí a odešel, muž se z pout vyvlékl a poté skočil z pátého patra policejní budovy.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jiří Zemánek, Petr Kölbl a Roman Leikeb u brněnského soudu (archivní snímek).

Článek

Odvolací senát v čele s Halinou Černou zamítl policistovo odvolání a potvrdil mu roční podmínku s odkladem na dva roky, čímž potvrdil verdikt místního Městského soudu.

K události došlo před více jak třemi lety. Muže podezřelého z řady vloupání, který ve svých čtyřiačtyřiceti letech strávil po kriminálech dvacet let a nyní si odpykává dalších 3,5 roku za vloupání, přivedli policisté na služebnu po domovní prohlídce.

Recidivista měl být nedbale připoután k zábradlí a Zemánek mu podle státního zástupce oznámil: „Buď se ke všemu přiznáš, anebo bude lepší, když se zabiješ, okrádáš slušné lidi.“ Recidivista pak vyskočil z okna v pátém patře a dopadl na střechu kuchyňky o tři patra níž.

Zlomil si nohu

„Vina obžalovaného byla nepochybně prokázána. Byl to právě obžalovaný Zemánek, kdo na místě úmyslně porušil předpisy vztahující se ke střežení osob, po ukončení úkonů trestního řízení zadrženého posadil na židli na chodbě, připoutal ho za levou ruku k zábradlí. Potom ho na několik minut nechal bez dozoru, když odešel do kanceláře a zavřel za sebou dveře,“ konstatoval soudce Petr Hlavina.

Zraněného muže našli policisté Roman Leikeb a Petr Kölbl, kteří mu měli dát co proto. Recidivistu se zlomenou nohou podle verdiktu soudu vlekli do schodů, přičemž mu měli dát několik ran nedbajíc nářků poraněného muže.

Zemánek, Leikeb i Kölbl dostali už dříve podmínky a všichni tři se obrátili na Nejvyšší soud. Ten ale vyhověl jen Zemánkovi, na jehož stranu se postavilo i Nejvyšší státní zastupitelství s tím, že Zemánek neměl zadrženého střežit a není jasné, jakou povinnost měl tedy vlastně porušit. Soudy ale o policistově vině rozhodly i v novém řízení.

Reklama

Související články

Policisté z Brna byli obžalováni z mučení

Státní zástupce obžaloval tři policisty, kteří loni v listopadu donutili zadrženého muže vyskočit z okna. Na dotaz Novinek to v pátek sdělil mluvčí Krajského...

Výběr článků

Načítám