Hlavní obsah

Odvolací soud zprostil obžaloby anarchisty, kteří měli připravovat útok na vlak

Novinky, Jan Středa
Praha
Aktualizováno

Vrchní soud v Praze v úterý definitivně zprostil obžaloby pětici anarchistů, kteří podle státního zástupce připravovali teroristický útok na vlak s vojenskou technikou. Městský soud v Praze zprostil pětici obžalovaných loni v září. Podle soudu není žalovaný skutek trestným činem.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Martin Ignačák v úterý u soudu

Článek

Během dokazování se nepodařilo vyvrátit tvrzení obhajoby, že šlo o policejní provokaci. [celá zpráva] „Z důkazů je patrno, že tlak agentů na uskutečnění útoku na vlak rostl,” zdůvodnil rozhodnutí soudce Ivo Skoupý. „Přinejmenším to zpochybňuje, nakolik se agenti pohybovali v mantinelech daných zákonem,” dodal.

Martin Ignačák spolu s Petrem Sovou a Alexandrou Ščambovou měli podle obžaloby od září 2014 plánovat útok zápalnými lahvemi na nákladní vlak s vojenskou technikou jako na „symbol současné státní moci, proti které bojují“. K údajnému útoku mělo dojít na železniční trati Praha-Plzeň, konkrétně mezi Radotínem a Berounem.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Obžalovaná Katarína Zezulová (vpravo)

Sova s Ignačákem (za přítomnosti dvou nasazených policejních agentů) měli podle obžaloby namíchat směs benzínu, polystyrenu a rostlinného oleje do dvou demižonů a zahrabat je do připravené jámy u železničního tunelu v pražské Chuchli. Údajný útok zmařili policisté zadržením obžalovaných při akci Fénix na jaře 2015.

S nápadem prý přišli agenti

Obžalovaní se hájili tím, že s nápadem zaútočit na vlak přišli policejní agenti. „Obvinění považuji za tolik absurdní, že jsem naprosto přesvědčen o jejich účelovosti,“ uvedl loni Sova ve své závěrečné řeči.

Foto: Petr Horník, Právo

Obžalovaní u soudu

Ignačáka, Sovu a další obžalovanou Katarínu Zezulovou vinili z přípravy tzv. Molotovových koktejlů, které měl Sova zakopat u pražské usedlosti Cibulka, obývané squatery. Podle vyšetřovatelů chtěli zápalné koktejly použít proti policii při případném vyklízení squatu. I tento skutek není, z obdobných důvodů jako údajná příprava útoku na vlak, podle soudu trestným činem.

Další obviněnou byla Radka Pavlovská, která podle žalobce, stejně jako Zezulová, věděla o údajné přípravě teroristického útoku, ale nic nenahlásila ani nepřekazila. Vzhledem ke zprošťujícímu výroku v ostatních bodech obžaloby ani za tento žalovaný skutek tresty nepadly.

Reklama

Výběr článků

Načítám