Hlavní obsah

Pět obětí výbuchu v Kralupech byli Rumuni

Mělník
Aktualizováno

Pět cizinců, kteří zemřeli ve čtvrtek při výbuchu v kralupské chemičce, byli Rumuni. Zástupci ambasády navštívili dva zraněné v nemocnici. V pátek to oznámilo rumunské ministerstvo zahraničí. Posledním mrtvým byl Čech. V rafinérii od rána pokračuje vyšetřování exploze, příčina zatím není známa. Vyčíslena zatím nebyla ani vzniklá škoda.

BEZ KOMENTÁŘE: Při explozi v chemičce zemřelo šest lidí Video: AKTU.CZ, Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

„Počet rumunských občanů, kteří zahynuli následkem tragické události, se zvýšil na pět,” oznámilo v pátek ministerstvo. Předtím podle AFP hovořilo o úmrtí tří Rumunů při explozi.

Obě nemocnice, motolská a vinohradská, kde jsou hospitalizovaní zranění, zatím informace o jejich národnosti neupřesnily. Policie informovala, že má dosud potvrzenou totožnost dvou cizinců a Čecha.

„Našim vyšetřovatelům a kriminalistům se zatím nepodařilo vše zadokumentovat a řádně ohledat. Předpokládám, že dnešní den na tom opět budou pracovat. Nedokážu ale říct, zda to dnes zvládnou," uvedl v pátek ráno mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda.

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry rafinérie, kde explodovala nádržVideo: Novinky

Místo výbuchu dál podle mluvčí policie Markéty Johnové ohledávají i policisté, přizváni byli také znalci z různých oborů a vyšetřovatelé vyslýchají svědky. „Zjišťujeme, zda nedošlo k porušení předpisů, nařízení nebo protiprávnímu jednání," dodala. Vyšetřování podle ní policistům pravděpodobně zabere celý pátek.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Kriminalisté zkoumají nádrž, která explodovala.

Výbuch se v areálu závodů ozval ve čtvrtek kolem desáté hodiny dopoledne. Na místo vyrazily desítky záchranářů a hasičů. Ti následně našli šest mrtvých mužů a dva zraněné, kteří byli převezeni do nemocnice. Jeden má popáleniny druhého stupně na deseti procentech těla, druhý devastující poranění obličeje. Pět obětí byli cizinci, jeden Čech. Nikdo z nich nebyl zaměstnancem Unipetrolu.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Vyšetřovatelé zkoumají zničenou nádrž

Kralupská radnice ve čtvrtek informovala, že výbuch nastal při čištění prázdné nádrže. Navíc měl být porušen technologický postup. Mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl ale tuto informaci ve čtvrtek nepotvrdil. Při jaké jiné činnosti nádrž explodovala, ale neuvedl.

Záznam: Hasiči a záchranáři zasahují u exploze v areálu chemičky v Kralupech nad VltavouVideo: Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám