Hlavní obsah

Státní zastupitelství chce poslat soudce Elischera do vazby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Státní zastupitelství podalo v noci na čtvrtek soudu návrh, aby byl soudce vrchního soudu Ivan Elischer stíhán vazebně. Spolu s ním navrhli vazbu také na dalších pět obviněných lidí. Soud by měl rozhodnout ještě během čtvrtka.

BEZ KOMENTÁŘE: Vrchní soud v Praze, kde soudce působilVideo: Novinky

 
Článek

Mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 4 Michal Dvořák uvedl, že v trestní věci žalobci podali návrhy na vzetí šesti lidí do vazby, mezi nimi i na „obviněného I. E.". „O těchto návrzích bude rozhodováno, vzhledem k běhu zákonné lhůty, během dnešního dne," dodal Dvořák.

Elischer podal hned v úterý proti svému obvinění stížnost. Zároveň se rozhodl, že zatím nebude vypovídat. „Stížnost proti usnesení o zahájení trestního stíhání jsme podali přímo do protokolu o výslechu mého klienta. Ten využil svého zákonného práva a k věci nevypovídal,“ řekla Právu advokátka. [celá zpráva]

Kriminalisté v úterý obvinili odborníka na drogové kauzy Elischera z přijetí úplatku, zneužití pravomoci úřední osoby a tzv. nadržování, při kterém se pachateli pomáhá, aby unikl trestnímu stíhání. Podle médií Elischer přijal úplatek od vietnamské skupiny, kterou soudil v drogové kauze, a několika obžalovaným snížil původní tresty.

Foto: Miroslav Rada, ČTK

Zadržený soudce Ivan Elischer na archivním snímku.

Jeho komunikaci s vietnamským prostředníkem, který prý konkrétní částky i výše trestu pro obviněné přímo s Elischerem domlouval, údajně zachytily odposlechy policejní Národní protidrogové centrály. Ta případ předala NCOZ a její detektivové pak Elischera více než rok sledovali.

Zjistili, že údajně nejde jen o jeden případ, kdy měl za peníze ovlivnit odvolací řízení a některým obžalovaným snížit jejich tresty. V obvinění, které v úterý citoval server iDnes, se hovoří o celkem čtyřech kauzách, přičemž ve třech figuruje jako obviněný právě Elischer. Je prý podezřelý, že si nechal slíbit úplatek nejméně jeden milión korun. Spolu s ním je v této věci obviněno pět Vietnamců, mezi nimi i zmíněný prostředník, kterého údajně policie stíhá ve všech čtyřech případech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám